Guvernul nu renunță la plafonarea adaosurilor pentru produsele românești, transmite premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de guvern de azi, când acesta a lăudat executivul pentru “traseul corect” în ceea ce privește scumpirile. Declarația a fost făcută după datele anunțate azi de INS privind scăderea inflației. Menționăm totuși că, în ciuda acestor scăderi, România e, de câteva luni, în topul inflației în UE. Cât despre plafonări, specialiștii au atras atenția că acestea pot deveni contraproductive pe termen mai lung.
“Scăderea, pentru a patra lună consecutiv, a inflației, care a ajuns în iunie la 4.9% este confirmarea că acest Guvern este pe traseul corect pentru a-i proteja pe români de scumpiri. Sunt convins că prețurile vor scădea în continuare. Totodată, sunt convins că măsurile de plafonare a prețurilor la energie și gaze, respectiv a adaosurilor comerciale la alimentele de bază vor continua să producă efectele dorite. Și anunt public că nu renunțăm nici la plafonarea adaosurilor pentru toate produsele românești”, a transmis premierul Ciolacu.
Declarațiile vin în contextul în care INS a anunțat azi că rata anuală a inflaţiei în luna iunie 2024 comparativ cu luna iunie 2023 a fost 4,9%. În luna mai, aceasta fusese de 5,1%.
Merită însă menționat că, deși alimentele s-au scumpit cu doar 1,1%, serviciile au înregistrat o majorare de 8,8%. De asemenea, în ultimele 12 luni s-au înregistrat creșteri de peste 20% la servicii poștale, medicamente și detergenți. Găsiți AICI evoluția prețurilor la diverse categorii și servicii.
În ciuda scăderilor ratei inflației, România e, de câteva luni, în topul inflației în UE, după cum a scris Economedia AICI.
Plafonările de prețurilor la energie, gaze naturale și alimente au contribuit la reducerea inflației, însă aceste măsuri pot deveni contraproductive pe termen mai lung, comercianții compensând pierderile lor prin creșterea prețurilor la celelalte produse, ceea ce introduce noi presiuni inflaționiste, arată o analiză a cercetătorilor de la Romanian Economic Monitor.
Plafonările reprezintă “soluții rapide care sună bine, dar care nu rezolvă nimic”, atrăgea atenția și Radu Burnete, “Plafonările dau evident rezultatele așteptate. Avem în continuare cea mai mare inflație din Europa, deși prețul multor alimente de bază este plafonat. În piața de energie este așa o zăpăceală încât e greu să înțelegi ceva. Statul are datorii de miliarde la furnizori, în rețele nu are cine să investească, dar investim în producție și în clipa de față nu există o bună corelare între cerere și ofertă pe termen mediu și lung. O să rămânem cu factura în mână. Plafonată. La RCA plafonările funcționează la fel de bine în sensul că piața e disfuncțională nici eu nu mai știu de câți ani. Da, plafonările dau rezultatele așteptate doar că nu cele așteptate de politicieni și de cei care cad în plasa lor, ci de oamenii care mai au încă scaun la cap”, menționa Burnete.
Citește și:
În ceea ce privește noile planuri, la final de mai, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat, referitor la propunerea ca adaosul comercial să fie plafonat pentru toate alimentele româneşti, că în maxim o lună proiectul în acest sens va fi aprobat. Detalii AICI După anunțul intenției cu privire la produsele românești, retailerii au reacționat: Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR) și Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) au transmis că este nevoie de un studiu de impact în cazul în care Guvernul vrea să vină cu o nouă plafonare la alimente. Economedia scria deja, AICI, cum controlul prețurilor de către stat atrage altă intervenție asupra prețurilor.