Ce se întâmplă cu clienții Enel din România, după ce compania pleacă din țara noastră

bani, lei, finante, bancnote, bec, energie, electricitate, lumina Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Compania italiană Enel a anunțat marți că are de gând să iasă de pe piața din România până la finalul anului 2023. Enel are peste 3 milioane de clienți în România.

Odată cu plecarea companiei, clienții Enel se pot întreba dacă vor mai primi în continuare energie, cine le-o va furniza și în ce condiții.

Clienții vor continua să primească energie

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Clienții vor continua să primească energie și dacă Enel pleacă din România.

Enel este așteptată să vândă afacerea unui alt jucător, deși nu este cunoscut încă cine va fi acesta. Presa din Grecia scria recent că Compania Publică de Electricitate a Greciei (PPC) scanează piața românească și ar putea cumpăra activele Enel.

În acest caz, cumpărătorul activelor Enel va continua să furnizeze energie clienților Enel.

Este similar cazul furnizorului CEZ, care anul trecut și-a vândut operațiunile din România către fondul australian Macquarie Infrastructure and Real Assets.

Totuși, cumpărătorul nu este obligat neapărat preia clienții sau toți clienții și poate alege pe care îi păstrează.

Însă, chiar dacă activele Enel nu sunt cumpărate sau dacă cumpărătorul renunță la unii clienți, aceștia vor fi preluați de un furnizor de ultimă instanță (FUI). FUI este desemnat lunar de către Autoritatea din Energie (ANRE) dintre marile companii de pe piață, conform legislației actuale.

Totodată, clienții care vor să preîntâmpine unul dintre aceste scenarii pot schimba chiar de pe acum furnizorul cu unul dintre cei existenți deja pe piață. Procesul de schimbare a furnizorului se poate face online, printr-o simplă cerere adresată noului furnizorul.

Reprezentanții ANRE au explicat, marți, că plecarea Enel din România poate presupune doar schimbarea proprietarului activelor/schimbarea acționariatului. Iar, potrivit ANRE, legislația prevede că clienții au garantat accesul neîntrerupt la utilități. „În situația în care orice operator economic cu activitate în sectorul de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale se retrage din piața din România, clienții finali de energie electrică/gaze naturale vor avea asigurată, în mod neîntrerupt, continuitatea furnizării cu energie electrică/gaze naturale, după caz”, a transmis instituția.

Și președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a explicat că „se schimbă proprietarul, nu dispare compania” și „nu există niciun motiv pentru care vânzarea ar afecta clienţii”.

„Vă dau exemplul CEZ, care se numeşte în continuare CEZ, deşi proprietarul nu mai este compania din Cehia, ci un fond de investiţii australian localizat la Londra. Dar clienţii au contract cu compania CEZ şi primesc serviciile CEZ. Ieşirea unei companii nu este o tragedie în sine, companiile vin şi ies. Repet, la CEZ, schimbarea mi s-a părut că a decurs bine, nu am văzut nicio schimbare în piaţă. Nu văd de ce ieşirea Enel ar trebui privită altfel decât ieşirea CEZ”, a declarat Chiriţoiu.

De ce pleacă Enel

Grupul italian de utilități Enel a anunțat marți că plănuiește ieșirea din România în 2023. În România, Grupul Enel deserveşte 3 milioane de clienţi prin reţeaua sa de furnizare şi distribuţie.

Șeful Enel, Francesco Starace, a explicat ulterior că Enel iese din România pentru că nu mai are multe posibilități de creștere, nu pentru că „nu ne place cadrul legal și de reglementare”.

Citește și:

ANALIZĂ Piața energetică din România, afectată periodic de schimbările legislative, își alungă investitorii. De la Chevron la Enel, cum au decis companiile energetice să iasă din România

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: