Ce țări atrag și rețin mai multe talente și cum se va schimba peisajul achiziției de talente în următorii 10 ani? România, pe locul 54 în Indexul competitivității globale a talentelor

angajati, loc de muncă Sursa foto: HP

România se află pe locul 54 în topul țărilor care atrag și păstrează talentele, potrivit Indexului competitivității globale a talentelor (GTCI) 2023. Elveția, Singapore și Statele Unite se află pe primele poziții în acest clasament. De asemenea, în top 10 se află Danemarca, Olanda, Finlanda, Norvegia, Australia, Suedia și Regatul Unit, iar 17 țări europene se află în primele 25 de țări.

Unele dintre țările europene care au căzut semnificativ în clasament în ultimul deceniu sunt Regatul Unit, Luxemburg și Islanda, în timp ce Australia și Norvegia au înregistrat îmbunătățiri puternice.

GTCI este publicat anual de către școala franceză de afaceri non-profit INSEAD, în colaborare cu Institutul Descartes pentru viitor, cu sediul la Geneva, și cu Human Capital Leadership Institute. GTCI cuprinde 134 de țări din întreaga lume.

În ultimul deceniu, Elveția s-a aflat în fruntea listei datorită salariului mare la care se poate spera dacă te muți în această țară, dar și datorită contextului politic și socio-economic stabil. Țara a fost în mod constant puternică în toate aspectele examinate, cum ar fi abilitarea și păstrarea talentelor.

De asemenea, Elveția ocupă primul loc în ceea ce privește sustenabilitatea, datorită nivelului ridicat de protecție socială și calității mediului său natural, a constatat GTCI.

Singapore obține clasări înalte pentru educația sa formală, buna angajabilitate și economia inovatoare. INSEAD a acordat, de asemenea, un scor bun pentru receptivitatea orașului-stat față de afacerile și talentele internaționale.
Statele Unite au revendicat din nou locul al treilea, după ce l-au pierdut anul trecut. Locul întâi a fost acordat datorită universităților sale de talie mondială și sprijinului pentru învățarea pe tot parcursul vieții. De asemenea, SUA au fost bine clasate pentru productivitatea ridicată a forței de muncă. La nivel mondial, cele mai mari progrese în ceea ce privește atragerea talentelor în ultimii zece ani sunt Albania, Indonezia și Azerbaidjan, care au urcat cu 16, 14 și, respectiv, 13 poziții.

Cum va evolua competitivitatea talentelor în următorii 10 ani?

Potrivit studiului, concurența în materie de talente va fi din ce în ce mai acerbă. În timp ce incertitudinile și tensiunile globale vor continua să crească în ceea ce privește comerțul, investițiile, politica și diplomația, se așteaptă ca competitivitatea talentelor să devină din ce în ce mai crucială pentru națiuni, ceea ce va duce la un număr tot mai mare de „războaie ale talentelor”.

Peisajul muncii va continua să evolueze, fiind influențat de așteptările mai bune ale generațiilor tinere în ceea ce privește calitatea vieții, de modelele economice emergente și de progresele înregistrate în domeniul tehnologiilor, cum ar fi inteligența artificială.

Orașele și regiunile vor prelua conducerea în elaborarea unor strategii inovatoare în materie de talente, punând accentul pe calitatea vieții și pe durabilitate, pentru a se impune ca hub-uri pentru talente.
Între timp, politicile de reglementare vor fi esențiale pentru a preveni tensiunile și a valorifica potențialul uman și tehnologic pentru o lume mai durabilă.

Sursa foto: HP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *