Ministerul ceh de Finanţe a informat principalele bănci locale că intenţionează să le impună o taxă pe profiturile lor excepţionale, pentru a putea finanţa subvenţiile acordate în contextul crizei energetice, informează Bloomberg citând surse din apropierea discuţiilor, conform Agerpres.
Conform surselor, Guvernul de la Praga va introduce o taxă de 60% pe profiturile extraordinare ale băncilor, în speranţa că va strânge 25 de miliarde de coroane (un miliard de dolari) pe an. Această taxă specială va afecta numai băncile cu venituri nete din dobânzi de peste şase miliarde de coroane anul trecut şi ar urma să se aplice profiturilor care depăşesc cu peste 20% media pentru perioada 2018-2021. Taxa va rămâne în vigoare timp de trei ani.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului ceh de Finanţe, Michaela Lagronova, a spus că nu poate face comentarii cu privire la acest subiect înaintea unui anunţ oficial care ar putea fi făcut joi seara.
Chiar şi aşa, acţiunile băncilor din Cehia au înregistrat scăderi joi dimineaţa. Titlurile Komercni Banka AS, o subsidiară a Societe Generale, au scăzut cu 3,1%, în timp ce acţiunile Moneta Money Bank AS afişau o scădere de 1,4%.
Milan Lavicka, analist la J&T Banka AS, a spus că deocamdată este neclar cât vor plăti băncile în realitate pentru că formula vehiculată ar permite doar strângerea câtorva miliarde de coroane pe an. “Vom aştepta un anunţ oficial din partea Guvernului înainte de a evalua impactul asupra fiecărei bănci”, a spus Milan Lavicka.
La rândul său, preşedintele Asociaţiei băncilor din Cehia, Monika Zahalkova, a catalogat planul Guvernului drept o “mare greşeală”, care va slăbi industria bancară şi capacitatea sa de a sprijini economia. “Cel puţin acum ştim care sunt planurile Guvernului. Suntem convinşi că această taxă pe profiturile extraordinare este excepţional de ineficientă”, a subliniat Monika Zahalkova.
Inflaţia accelerată i-a făcut pe oficialii de la Banca Naţională a Cehiei să majoreze rapid dobânda de referinţă de la zero până la 7%, al doilea cel mai ridicat nivel din UE, ceea ce a permis băncilor locale să genereze profituri record. Industria bancară din Cehia este dominată de companii internaţionale precum KBC Groep NV, Erste Group Bank AG, Societe Generale SA, UniCredit SpA şi Raiffeisen Bank International AG.
Guvernul condus de premierul Petr Fiala încearcă să majoreze veniturile la buget şi să ajute gospodăriile şi companiile, fără a scăpa însă deficitul de sub control. Chiar dacă anterior coaliţia guvernamentală de centru-dreapta a promis că nu va majora taxele, recent a semnalat că ar putea viza producătorii de electricitate, băncile, companiile care se ocupă cu rafinarea petrolului şi companiile miniere.