Cele mai importante stațiuni de schi din Europa se confruntă cu o „amenințare existențială” din cauza crizei climatice, avertizează experții

schi, pârtie, munte, iarnă, stațiune Sursa foto: Unsplash / Maarten Duineveld

Cele mai importante stațiuni de schi din Europa se confruntă cu o „criză existențială” în următoarele decenii, deoarece schimbările climatice amenință să îndepărteze definitiv zăpada de pe pârtiile lor populare, scrie Fortune.

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) afirmă că încălzirea globală a provocat creșterea cu 250 de metri, în ultimii 50 de ani, a altitudinii „nivelului de zero grade” la care se găsește și rezistă zăpada.

Până în 2026, scenariul elvețian privind schimbările climatice CH2018 prevede că nivelul va crește cu 400-650 de metri până în 2060.

Acest lucru ar putea pune în pericol pârtiile de schi din cele mai populare stațiuni din Europa. Posibilitatea ca zăpada să ajungă doar la peste 1.500 de metri ar distruge părți din stațiunea elvețiană Verbier și din stațiunea franceză Courchevel.

Încălzirea globală face ca ghețarii din Alpi să se topească într-un ritm record, amenințând ecosistemele prețioase și viața sălbatică din regiune. Ar putea urma un dezastru economic dacă orașele dependente de schi își pierd principala atracție.

Pentru a contracara scăderea nivelului de zăpadă, stațiunile recurg deja la mașini de zăpadă artificială, care contribuie și mai mult la schimbările climatice prin consumul lor masiv de energie.

OMM a lansat un nou parteneriat cu Federația Internațională de Schi și Snowboard (FIS) pentru a crește gradul de conștientizare a amenințării existențiale la adresa turismului și a sporturilor de iarnă.

FIS are sediul în stațiunea franceză de schi Chamonix, care ar putea, de asemenea, să vadă unele dintre pârtiile sale în pericol din cauza creșterii altitudinii zăpezii.

„Criza climatică este în mod evident mult mai mare decât FIS – sau sportul, de altfel: este o adevărată răscruce pentru omenire”, a declarat președintele FIS, Johan Eliasch.

„Este adevărat, totuși, că schimbările climatice sunt, pur și simplu, o amenințare existențială pentru schi și snowboarding. Am fi neglijenți dacă nu am urmări toate eforturile posibile care sunt înrădăcinate în știință și analiză obiectivă. Aceasta este ceea ce încercăm să urmăm și ceea ce stă la baza acestui parteneriat promițător cu OMM.”

Căderile de zăpadă au devenit din ce în ce mai neregulate pe pârtiile de schi din Europa în ultimele decenii, în special pe cele aflate la altitudini mai mici.

Aceste zone au fost alegeri populare pentru călătorii bogați în trecut, datorită iernilor lor reci pentru schi și verilor calde pentru drumeții. Însă condițiile meteorologice extreme și reducerea ninsorilor le pun în dificultate.

Mai multe stațiuni au fost nevoite să își scurteze sezoanele de schi, deoarece stratul de zăpadă consistent începe mai târziu decât în mod normal și scade mai devreme decât în trecut.

Anul trecut, compania de consultanță imobiliară Knight Frank a anunțat că un număr tot mai mare de cumpărători bogați achiziționează proprietăți în Alpi, motivați parțial de temperaturile tot mai ridicate din apropierea ecuatorului.

Totuși, trei din cinci cumpărători intervievați de Knight Frank s-au declarat îngrijorați de impactul schimbărilor climatice asupra stațiunilor lor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.