UPDATE 18:37 Sporul de condiții vătămătoare va fi limitat la 300 de lei brut lunar, până la finalul anului 2026.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Executivul a decis, prin ordonanța de urgență aprobată în ședința de luni, limitarea sporului acordat în sectorul public pentru activitatea în condiții periculoase sau vătămătoare la 300 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locul de muncă respectiv.

De asemenea, concediul de odihnă suplimentar, acordat pentru prestarea de munci grele, periculoase sau vătămătoare, ori activitate în locuri de muncă în care există astfel de condiții, va avea o durată cuprinsă între 3-5 zile lucrătoare.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

„Aceste măsuri au fost luate din necesitatea urmăririi unei politici fiscal-bugetare prudente, care să asigure sustenabilitatea fiscală pe termen mediu şi lung, precum pentru corectarea deficitului bugetar excesiv. Măsurile intră în vigoare începând cu data de 1 iulie 2025 și se aplică până la data de 31 decembrie 2026″, a precizat Guvernul, într-un comunicat de presă.


UPDATE 17:21 Cele două ordonanțe aflate pe ordinea de zi a guvernului au fost aprobate, a confirmat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dragoș Pîslaru, la finalul ședinței de guvern, fără a oferi detalii privind forma în care au fost aprobate ordonanțele.


UPDATE 16.08 Angajații de la Institutul Național de Statistică (INS), de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, și grefierii protestează și ei spontan împotriva scăderii sporului de condiții vătămătoare.


 UPDATE 15.10: Guvernul se reunește în ședință de la ora 16.00, potrivit unui anunț oficial.

Pe agenda ședinței este proiectul de OUG care plafonează sporul de condiții vătămătoare pentru bugetari.


UPDATE Sindicatele cer o întâlnire de urgenţă cu premierul / În caz contrar, ameninţă cu greva generală la nivel naţional


UPDATE Proteste spontane în mai multe instituții și orașe în țară.

Angajaţi ANAF și ai Finanțelor din mai multe județe au declanşat un protest spontan / „Lumea este nemulţumită că li se reduc veniturile cu 10%”

Proteste spontane și la Casele de Pensii din mai multe orașe și la ANPIS


Știrea inițială

Consiliul Economic și Social a avizat Ordonanța de Urgență pregătită de Executiv, care prevede plafonări ale sporurilor pentru sute de mii de bugetari , așa că actul normativ poate fi adoptat.

Amintim că vineri plafonarea sporurilor s-a amână și nu a fost adoptată în ședința de Guvern, deoarece proiectul de ordonanță de urgență nu a avut avizul Consiliului Economic și Social.

Un proiect de ordonanță public joi arăta că Guvernul Bolojan va plafona vineri printr-o ordonanță de urgență la maxim 300 de lei brut sporul de condiții vătămătoare pe care îl iau sute de mii de bugetari, dar și „concediile speciale”.

Sporul pentru condiții vătămătoare este un beneficiu financiar acordat angajaților care lucrează în medii de muncă periculoase sau dăunătoare sănătății. Acest spor este reglementat de Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și poate ajunge până la 15% din salariul de bază.

În ultimii ani, acest spor a fost însă generalizat în mediul bugetar, ajungând să primească spor de condiții vătămătoare sute de mii de angajați din birouri.

În plus, guvernul va plafona la 3 și numărul de zile suplimentare de concediu pentru angajații în condiții vătămătoare, prevăzut acum de lege să fie între 3 și 10 zile.

În plus, guvernul va plafona la 3 și numărul de zile suplimentare de concediu pentru angajații în condiții vătămătoare, prevăzut acum de lege să fie între 3 și 10 zile.

Aceasta este o portiță în lege pentru sporirea numărului zilelor de concediu de odihnă acordate bugetarilor. Este vorba de posibilitatea de a acorda între trei și zece zile de concediu pentru condiții vătămătoare de muncă, aducătoare și de un spor de până la 15% la salariul de bază. Zilele suplimentare de concediu sunt prevăzute și în Codul Muncii.

Astfel, un bugetar cu o vechime de peste 10 ani poate primi până la 35 de zile libere anual, așa cum au judecătorii și procurorii, potrivit articolului 79 din Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Dar la acest număr de zile de concediu au ajuns între timp și angajații altor instituții publice, precum Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) sau Institutul Național de Statistică (INS), după cum a arătat Economedia.

Proiectul de OUG: