China şi-a recâştigat titlul de cel mai mare cumpărător de gaze naturale lichefiate în 2023

terminal lng gnl krk Foto: e-nergia.ro

China şi-a recâştigat titlul de cel mai mare cumpărător de gaze naturale lichefiate (GNL) în 2023, iar o redresare suplimentară a livrărilor va afecta aprovizionarea cu combustibil pentru încălzire şi centrale electrice, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

Anul trecut, livrările de GNL către China au urcat cu 12%, la aproape 71 milioane de tone, conform datelor Bloomberg. Preţurile ridicate şi restricţiile introduse în pandemie au afectat semnificativ cererea în 2022, ceea ce a ajutat la direcţionarea gazelor naturale lichefiate către alte state care aveau nevoie de combustibil.

Deşi livrările de GNL în China rămân sub nivelul din 2021, în parte datorită alternativelor mai ieftine, ţara ar urma să fie pe primul loc la creşterea cererii pe plan mondial în următorul deceniu. Importurile Chinei ar urma să urce cu aproape 20%, la 84 milioane de tone, până în 2025, şi la 136 milioane de tone până în 2030, arată datele Rystad Energy.

O creştere a livrărilor în China înainte de a apărea noi surse de aprovizionare în acest deceniu riscă să afecteze echilibrul delicat de pe piaţă. Europa este mult mai dependentă de combustibil după ce nu a mai importat gaze din Rusia şi o creştere a achiziţiilor chineze de GNL – în special în 2024 şi în 2025 – ar putea duce la un război al preţurilor între regiuni.

Anul trecut, China a importat 17% din toate livrările de GNL, în timp ce întreaga Europă Occidentală a fost responsabilă pentru 26%.

Şi Gazprom a anunţat miercuri că a stabilit un nou record în ceea ce priveşte livrările sale zilnice de gaze în China prin conducta Power of Siberia.

Gazprom nu a oferit o cifră concretă privind noul record, dar a precizat că exporturile sale totale de gaze în China prin conducta Power of Siberia s-au ridicat la 22,7 miliarde metri cubi în anul 2023, de aproape 1,5 ori mai mult decât cele 15,4 miliarde metri cubi livrate în 2022.

Rusia şi-a majorat livrările de gaze spre China pentru a contracara diminuarea vânzărilor de gaze în Europa, după ce invazia din Ucraina a determinat statele occidentale să impună sancţiuni Moscovei şi să îşi reducă dependenţa de energia rusească.

Gazprom a subliniat că volumele totale de gaze livrate Chinei în 2023 au fost mai mari cu 700 milioane metri cubi, sau 3,2%, faţă de cantitatea pe care era obligat contractual să o livreze Chinei prin conducta Power of Siberia.

Grupul controlat de statul rus a reiterat că această conductă va ajunge la capacitatea maximă de export, de 38 de miliarde metri cubi pe an, în 2025.

Foto: e-nergia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *