Cine sunt oamenii care conduc energia României

Energie electrica curent Sursa foto: Pixabay

Companiile din energie au dominat în fiecare an topurile firmelor din România, atât din perspectiva afacerilor, cât și al profiturilor, dar au ieșit în evidență în ultimii ani, când criza energetică a propulsat cifrele acestor companii la cer. Economedia face o trecere în revistă cu executivii care țin becul aprins în România.

Petrom

Foto: Ovidiu Micsik / InquamPhotos

Cea mai mare companie din energie și cea mai mare companie românească, în general, este Petrom. Deținută de OMV Austria, Petrom produce țiței, gaz și energie electrică. Christina Verchere este CEO Petrom din 2018 iar, anul acesta, a mai primit un mandat de patru ani la conducerea companiei, deci va „păstori” cel mai mare proiect energetic de după Revoluție, începerea extracției gazelor din Marea Neagră, perimetrul Neptun Deep, prognozată pentru sfârșitul lui 2026 – începutul lui 2027. Ea este licenţiată în ştiinţele economice la Universitatea din Aberdeen. Profesional, ea şi -a început cariera în anul 1993. Din anul 1999 a lucrat în cadrul companiei petroliere British Petroleum, unde a activat timp de aproape 20 de ani. Înainte de a prelua mandatul la OMV Petrom, ea era preşedintele regional pentru Asia Pacific al companiei BP, iar înainte, ea a condus şi BP Canada Energy. A locuit în Hong Kong, Tokyo, SUA şi Regatul Unit.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

În 2022, potrivit datelor la bursă prezentate de companie, Verchere a avut un pachet salarial de 415.000 de euro, la care s-au adăugat bonusuri și acțiuni în valoare de 1 milion de euro, adică a câștigat, în total, aproape 1,5 milioane euro.

Petrom a realizat anul trecut un profit de 10,3 miliarde lei la vânzări de 61 miliarde lei.

Transgaz

Foto: InquamPhotos / George Călin

Ion Sterian este șeful Transgaz (unicul transportator de state – monopol de stat) de 10 ani, mai întâi ca președinte al Consiliului de Administrație, din 2013 – 2017, apoi trece în funcția de director general, pe care o ocupă și în prezent. Directorul general din 2013 – 2017, Petru Văduva, schimbă locul cu Sterian, devenind el președinte CA, funcție pe care o ocupă și în prezent.

Sterian a lucrat toată viața la stat, conform CV-ului, mai înainte de Transgaz activând ca director Direcția Tehnică la RAAPPS, păstrându-și această funcție chiar și când activa ca președinte Transgaz. A renunțat la ea doar când a preluat funcția de director al transportului de gaze.

Mai înainte, a mai trecut pe la ministerul Turismului și Petrotrans.

Anul trecut, Sterian a încasat de la Transgaz 1,92 milioane lei, din salariul fix și componenta variabilă. Are două apartamente pe numele său, dar și câte 50% dintr-o casă de locuit (București) și una de vacanță (Bușteni). De asemenea are un apartament de 99 de metri pătrați în Dubai. De asemenea, deține și trei terenuri agricole. În conturi are circa 2,2 milioane lei, 100.000 de euro și aproximativ 120.000 de dolari. Sterian nu are datorii și nici vreun autoturism.

Ștefăniță Munteanu Transelectrica
Sursa foto: Facebook/Transelectrica

Buzoianul Ștefăniță Munteanu conduce, din aprilie, acest an, transportatorul de energie Transelectrica. Din 2019, Ştefăniţă Munteanu ocupa funcţia de manager vânzări indirecte în cadrul Electrica (EL). Anterior, a fost consilier în Ministerul Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Turismului. De asemenea, a lucrat pe post de director economic la Sisco Trading, administrator în cadrul Uno Art Construct şi director vânzări pentru Tegola România.

În declarația sa de avere pentru 2022, depusă în calitate de consilier la CJ Buzău, se găsesc venituri salariale de 184.000 de lei de la Electrica Furnizare Buzău, de la Transelectrica și de la CJ Buzău. În plus, a mai primit 40.000 de lei ca administrator de la Rofersped

Transelectrica a avut un profit de 529 de milioane de lei în 2022.

 

Foto: Dorin Tudora / Facebook

Conpet S.A. Ploiești este operatorul sistemului național de transport al țițeiului. Este condus de Dorin Tudora, care a mai fost director general în perioada 2010 – 2012 și care a devenit inginer la 29 de ani. Până în 2005 a fost subinginer la pază la Conpet. Apoi a devenit secretar executiv al PDL Ploiești. Într-un an, Tudora a trecut de la poziția de șef de birou la poziția de director și, imediat după, din 2010, a fost numit director general. Apoi, din 2012, a retrogradat în funcție, ocupând mai multe posturi în Conpet, dar toate de conducere. În 2021 revine în funcția de director general. În 2015 a devenit masterand în Managementul Informațiilor Securității Naționale la Academia Națională de Informații, instituția de învățământ superior a SRI. (Detalii, AICI) Are, potrivit declarației de avere, un salariu fix de 633.000 lei pe an. Deține două apartamente în Prahova și are conturi la bănci de 330.000 de lei.

Sursa foto: Facebook/Hidrolectrica

Bogdan Badea ocupă din iulie 2017 funcţia de preşedinte al directoratului Hidroelectrica, cea mai profitabilă companie din portofoliul statului român, cu o evaluare bursieră de circa 10 miliarde de euro și un profit de peste 800 de milioane euro. Badea a fost susținut de ALDE și fiind considerat un apropiat al fostului ministru ALDE, Daniel Chițoiu. Badea provine din organizația PNL Vâlcea.

Înainte de a deveni CEO al Hidroelectrica, Bogdan Badea a coordonat între 2016 şi 2017 activitatea de management de proiect din cadrul societăţii.

El a avut și funcții în guvern. A fost secretar de stat pentru energie (2014-2015) în cadrul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și secretar de stat (2013-2014) în Ministerul Economiei. Din partea statului sau cu sprijinul statului, a ocupat funcția de membru C.A., reprezentant AGA sau membru în diverse comisii la : BTT S.A., Enel, Complexul Energetic Oltenia, Complexul Energetic Hunedoara, Nuclearelectrica, Rompetrol Rafinare, OMV Petrom, Cuprumin, Hidro Tarnița și Exim Bank.

De la Hidroelectrica a încasat anul trecut 1,21 milioane lei, sumă din care salariul fix reprezintă doar o treime. Componenta variabilă se acordă funcție de performanțele impuse prin constractul de mandat.

Bogdan Badea, potrivit declarației de avere, are peste 1 milion de lei în conturi și depozite la bănci, mai multe terenuri, apartament și casă de vacanță.

Răzvan Popescu
Sursă foto: LinkedIn

Directorul Romgaz, producător de gaze de stat, de anul trecut, este Răzvan Popescu, anterior director financiar al companiei. El are, din acest an, un mandat de patru ani în fruntea companiei.

Anterior Hidroelectrica, timp de opt ani (05/05/2012 – 11/12/2020), a fost arbitragist principal în cadrul Băncii Naționale a României (BNR). Între iunie 2007 și februarie 2010 el a fost agent pentru servicii de investiții financiare la SSIF Vienna Investment Trust.

Răzvan Popescu a absolvit în anul 2000 Colegiul Național Traian din Drobeta Turnu Severin din județul Mehedinți, de unde provine și fostul ministru al Energiei, în subordinea căreia se află Hidroelectrica,  Virgil Popescu. În 2004 el a absolvit Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de valori din cadrul Academiei de Studii Economice București. În 2010 a obținut și o diplomă de participare de la London School of Economics pe tematica „Piețe de capital, Modelare, Clase de active financiare”.

Răzvan Popescu a încasat anul trecut, când a avut doar un mandat de director general interimar, venituri de 362.000 lei, deține trei apartamente în București și este pasionat de ceasuri scumpe, având o colecție evaluată de 15.000 de euro. Noua soluție de remunerare a membrilor directoratului care urmează să fie votată în AGA, ar putea duce veniturile lui Popescu, ca director “plin”, cu mandat de patru ani, până la 3 milioane lei pe an (600 mii euro pe an).

Romgaz este a doua cea mai profitabilă companie a statului român, anul trecând înregistrând un beneficiu net de 2,5 miliarde lei.

Cosmin Ghiță, directorul Nuclearelectrica
Sursa foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Nuclearelectrica, operatoarea Centralei Cernavodă, este condusă, din 2017, de Cosmin Ghiță care, în 2022, a mai primit un mandate de patru ani. Când a fost numit director, el era cel mai tânăr CEO din energia românească – 28 de ani. A venit director din poziția de consilier al prim-ministrului de atunci, pesedistul Mihai Tudose și ocupa, la acel moment, și funcția de președinte la Compania Națională a Uraniului. Anterior, între martie 2015 și aprilie 2017, Ghiță a fost partener la Amerocap (New York, SUA). De asemenea, în perioada noiembrie 2011–aprilie 2017 a fost manager relații publice pentru România și Moldova la Medtronic Romania SRL. Între martie 2012 și martie 2015, Ghiță a fost consilier relații publice și guvernamentale la Chevron Romania Exploration and Production SRL.

Ghiță primește de la Nuclearelectrica, prin contractul de mandat, 362.000 de lei pe an. El are circa 500.000 de lei în conturi la bănci și deține titluri de stat în valoare de 105.000 lei.

Nuclearelectrica a generat profituri de 767 milioane lei, anul trecut.

Grupul de furnizare și distribuție gaze și electricitate E.ON, care acoperă nordul României, este condus din 2021 de Volker Raffel. Cu o vechime de 22 de ani în cadrul E.ON, Raffel este absolvent de studii tehnice universitare, cu specializarea Fizică, precum și de studii de inginerie în Franța, cu specializarea Energie și Energie nucleară. Mai înainte, a deținut diverse funcții de conducere, cea mai recentă fiind de Director pentru Managementul Energiei, Comunicare și Coordonare la PreussenElektra, compania de energie nucleară a grupului. În România, a făcut parte din echipa implicată, începând cu anul 2004, în procesul de privatizare a fostei Electrica Moldova, ulterior fiind director general adjunct al companiei de distribuție până în anul 2008.

Nicolas Richard conduce, din acest an, ENGIE România, distribuitor și furnizor de gaze în tot sudul țării și producător de electricitate din surse regenerabile. Și-a început cariera în cadrul Grupului ENGIE, în anul 2000, unde a dobândit o experienţă vastă în activităţile principale ale Grupului (Distribuţie, Furnizare, Managementul Energiei, Soluţii Energetice), cu precădere în operaţiunile care au implicat managementul clienţilor casnici şi corporate.

S-a alăturat, în 2003, Direcţiei Internaţionale a Gaz de France (precursorul ENGIE) şi a fost implicat în procesul de privatizare a companiei Distrigaz Sud (astăzi ENGIE Romania). Şi-a continuat cariera coordonând activitatea de vânzare de gaze naturale către clienţii business strategici din mai multe ţări ale grupului, cum ar fi Italia, Ungaria şi Austria.

 

Carlo Pignoloni Enel
Sursa foto: Enel

Carlo Pignoloni este CEO & Country Manager Enel Romania, distribuitor și furnizor de electricitate pentru Muntenia, Dobrogea și Banat. Pignoloni a absolvit Facultatea de Inginerie Mecanică la Universitatea Politehnică din Milano și s-a alăturat Grupului Enel în 1990, ocupând de-a lungul anilor mai multe poziții în arii diferite de business ale Grupului. Carlo a condus în perioada 2008-2011 operațiunile din România ale Enel Green Power. Anterior preluării funcției de CEO și Country Manager Enel Romania, Carlo Pignoloni a fost manager al operațiunilor Enel Green Power în Italia.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: