Comisia Europeană și Pfizer anunță că au ajuns la un acord pentru a reduce furnizarea de vaccinuri Covid

Pfizer, vaccin, vaccinare, centru vaccinare, maraton vaccinare, pandemie, covid sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Comisia Europeană și Pfizer au ajuns la un acord privind reducerea numărului de vaccinuri Covid-19 furnizate în UE, rezolvând astfel tensiunile dintre majoritatea statelor membre cu privire la plata unor vaccinuri care ar putea să nu fie folosite, scrie Financial Times.

După luni de negocieri, 24 de state membre au semnat contractul modificat. Polonia și Ungaria nu au sprijinit noul acord, în timp ce România este așteptată să semneze săptămâna viitoare. Cele care nu au aderat s-au plâns că nu este o bună utilizare a bugetelor de sănătate întinse, având în vedere amenințarea din ce în ce mai mică a Covid-19.

Compania farmaceutică americană Pfizer a vândut injecțiile, dezvoltate împreună cu compania germană BioNTech, pentru aproximativ 19 dolari pe doză în cadrul contractului semnat în 2021, dar noul preț nu a fost dezvăluit.

Cea mai recentă propunere a inclus o nouă prevedere prin care statele membre să plătească jumătate din preț, aproximativ 10 euro, pentru fiecare doză pe care au anulat-o, potrivit unor surse Financial Times. De asemenea, s-a propus ca livrările să totalizeze 70 de milioane de doze pe an până în 2026.

Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, a salutat noul acord, care permite, de asemenea, țărilor să amâne livrarea unor vaccinuri cu până la patru ani.

„Am reușit să ținem sub control pandemia în mare parte prin vaccinurile și vaccinările noastre. Și, deși Covid-19 nu mai reprezintă o urgență de sănătate la nivel mondial, rămâne o amenințare care probabil va rămâne aici. Prin urmare, este esențial să fim pregătiți pentru anii care vor urma”, a spus ea.

Acordul inițial a fost semnat în 2021, în timp ce lumea se confrunta cu o penurie de vaccinuri, iar UE a devenit îngrijorată de întârzierile în livrarea vaccinurilor de la Oxford/AstraZeneca și de la alți furnizori.

Anul trecut, Parchetul European a confirmat că a lansat o anchetă privind achiziționarea de către Comisie a vaccinurilor Covid-19. Dar nu a făcut publice alte detalii. Acesta nu a răspuns imediat la o solicitare de a comenta dacă ancheta este încă în curs de desfășurare.

Pfizer și BioNTech au declarat că acordul modificat „reflectă angajamentul companiilor de a lucra în colaborare pentru a contribui la soluționarea nevoilor actuale de sănătate publică, respectând în același timp principiile acordului inițial”.

Partenerii au adăugat că Comisia va menține accesul la vaccinurile Covid adaptate pentru orice variantă viitoare și va avea posibilitatea de a dona doze către țările din afara UE.

sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *