Președintele și directorul general al companiei grecești de furnizare a energiei electrice PPC a prezentat planurile companiei de a pătrunde în regiunea Balcanilor de Vest și în sud-estul Mediteranei într-o discuție cu secretarul adjunct al SUA pentru resurse energetice, Geoffrey Pyatt, în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Washington săptămâna trecută, potrivit presei elene.

„L-am informat cu privire la planurile noastre de tranziție energetică, la noile investiții în generarea de energie curată și flexibilă în Grecia, România, Bulgaria și în restul regiunii, precum și la rolul important al PPC S.A. în ceea ce privește extinderea coridoarelor energetice ale regiunilor și Inițiativa celor Trei Mări”, a declarat Georgios Stassis într-o postare pe profilul său de LinkedIn.

PPC a finalizat deja achiziția ENEL România, care include rețelele și activitatea de furnizare, în timp ce noul plan de afaceri prezentat recent include extinderea pe piața bulgară și/sau în regiunea mai largă.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Compania urmărește să obțină unități de producție de energie din surse regenerabile cu o capacitate totală de 1,1 gigawați în regiune până în 2030 pentru a beneficia de economii de scară și pentru a valorifica avantajul amplasării de parcuri eoliene și fotovoltaice în întreaga regiune.

Compania a precizat că acest coridor energetic privește producția din surse regenerabile și oportunități pentru comerțul transfrontalier de electricitate, reprezentând o legătură importantă în partea energetică a Inițiativei celor Trei Mări, la care Grecia s-a alăturat recent și care este un proiect de cooperare între țările de la Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră.

Stassis a participat la cel de-al 5-lea Forum pentru Europa de Sud-Est și Mediterana de Est, desfășurat la Washington.

Noi coridoare energetice în Balcani având ca punct nodal Grecia

Noile interconexiuni, infrastructuri și achiziții energetice formează cadrul pentru afirmarea Greciei drept factor cheie pe piața energetică a Europei de Sud-Est, o piață reconfigurată în principal pe baza a doi factori: tranziția către un mix energetic mai puțin poluant și reducerea prezenței gazelor naturale rusești în regiune, după invadarea Ucrainei.

Achizițiile companiei elene de electricitate PPC în România și așteptata continuare a investițiilor de către aceasta în Bulgaria sau alte țări din regiune, precum și noile inițiative ale operatorului elen de transport al energiei electrice ADMIE în direcția consolidării interconexiunilor electrice sunt cele mai importante acțiuni de până acum. Majoritatea grupurilor grecești mari din domeniul energiei monitorizează evoluțiile din regiune în căutarea oportunităților de a pătrunde pe piețele respective.

Pe lângă investițiile deja planificate pentru consolidarea interconexiunilor electrice cu țările vecine, în contextul vizitei prim-ministrului grec Kyriakos Mitsotakis în Serbia (din delegație a făcut parte și președintele și directorul executiv al ADMIE, Manos Manousakis), s-au purtat discuții cu directori ai operatorului sârb EMS despre posibilitatea de a consolida capacitatea de interconectare dintre Grecia și Serbia. Pentru implementarea acestui plan este nevoie de cooperarea operatorului rețelei de energie electrică din Macedonia de Nord, MEPSO, companie la care ADMIE este interesat să participe în calitate de acționar. Se pare, însă, că investiția în cauză – ca și alte investiții grecești în Macedonia de Nord – va fi amânată până după alegerile din această țară.

În plus, după finalizarea și punerea în funcțiune de către ADMIE a celei de-a doua interconexiuni cu Bulgaria, există planuri avansate și pentru noi interconexiuni cu Italia (1000 megawați cu orizont de finalizare 2031), Albania (1600 MVA, până în 2030), Macedonia de Nord (modernizarea liniei existente Salonic – Bitola) și Turcia (a doua interconexiune având ca orizont de implementare anul 2029).

Este vorba despre proiecte ce se vor realiza la granițele de nord ale Greciei și care vor fi complementare proiectelor legate de interconexiunile majore (cu Israel – Cipru, cu Arabia Saudită, cu Egipt), precum și despre noua linie Green Aegean Interconnector care ajunge până în Germania prin Marea Adriatică, o linie dezvoltată de asemenea de ADMIE.