Consiliul Investitorilor Străini: Economia României ar putea ajunge la aproape 2,6 miliarde lei în anul 2040

Calcul economie contabilitate bani Sursa foto: Pixabay

Economia României ar putea ajunge la aproape 2,6 miliarde lei în anul 2040, cu o rată medie de creștere nominală situată în jurul valorii de 5% anual, potrivit raportului Va Urma realizat de Consiliul Investitorilor Străini.

În perioada 2007-2020 totalul valorii adăugate brută (VAB) din economia României și-a mărit volumul de 2,5 ori, de la 379 la 962 miliarde lei, iar rata medie de creștere nominală a fost puțin peste 7% pe an.

„Nivelul fără precedent al investițiilor avute în vedere și schimbările structurale din industrie, construcții, servicii, comerț sau transporturi au potențialul de a schimba evoluțiile viitoare, fiind mai puțin orientate spre catalizatorii de creștere din trecut. Astfel, propunem un model de creștere cu o viziune ambițioasă pe termen lung, care să țină cont de un viitor mai verde și digital, luând în considerare, totodată, și efectele de multiplicare generate de investițiile realizate din fonduri europene și din execuția bugetară. Modelul construit în baza acestei viziuni ambițioase estimează o creștere inițială a economiei de până la 4,36 miliarde lei în anul 2040, cu o rată medie de creștere nominală de aproximativ 8% pe an”, scrie în raport.

Potrivit documentului, potențialul de investiții ce urmează a fi pus la dispoziție va genera câștiguri suplimentare din eventuale efecte de antrenare și învățare asupra tuturor actorilor economici. Astfel, în ipoteza unei schimbări structurale a economiei naționale în următorii 20 de ani, sectoarele care vor beneficia cu precădere de pe urma tranziției energetice și a transformării digitale (precum administrația publică, industria și tehnologia informației), vor continua să aibă o pondere semnificativă în componența ponderea VAB.

„Deși este posibil ca nu toate tipurile de investiții să aibă efectul pozitiv așteptat în economie (maximizarea beneficiilor asociate infuziei de capital este strâns legată de anumite condiții care să asigure un cadru favorabil, precum politicile guvernamentale bine fundamentate și implementate, disponibilitatea și abilitățile forței de muncă, calitatea mediului instituțional etc.) investițiile vor juca un rol important în recuperarea decalajelor de dezvoltare față de țările avansate din UE”, mai transmite Consiliul Investitorilor Străini.

Un element cheie în estimarea efectelor investiţiilor asupra creşterii economice o constituie mărimea multiplicatorilor existenți, atât în întreaga economie, cât și în fiecare sector de activitate. Un studiu al Fondului Monetar Internaţional (FMI)12 din Aprilie 2021, calculează diferiți multiplicatori ai cheltuielilor europene de investiții din fonduri structurale și publice în statele din UE. Acesta indică un multiplicator la nivel agregat cu valori cuprinse între 1,3 și 1,6 pentru țările din Europa Centrală și de Est. În modelul Va Urma s-a optat pentru o valoare mai optimistă, fiind utilizată o valoare medie de 1,6 (ex. un leu pus în circulație în economie ca investiție generează 1,6 lei într-o perioadă de un an). 

Consiliul Investitorilor Străini spune că necesarul de investiții va avea o perioadă de creștere continuă, iar începând cu anul 2027 se așteaptă o diminuare graduală a necesarului de investiții. Cu toate acestea, efortul investițional se va păstra la un nivel constant și după anul 2033, pentru menținerea transformării structurale a economiei. 

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *