Consultant Credit Suisse, despre războaiele economice: Investitorii ar trebui să rămână atenți la amenințarea riscurilor și în 2023

analiza calcule recesiune criza Foto: Pixabay

Investitorii ar trebui să rămână atenți la amenințarea riscurilor și în 2023, arată într-o notă Zoltan Pozsar, Global Head of Short-Term Interest Rate Strategy la Credit Suisse. Acesta face o trecere în revistă a crizelor recente și a “conflictelor” economice și spune că războiul – într-o formă sau alta – a fost o temă care a definit macro nu numai anul trecut, ci a influențat practic în fiecare an începând cu 2019. Iar 2023 se anunță cel puțin la fel de complicat.

“În 2019, James Sweeney, pe atunci economist-șef la Credit Suisse, a apărut în biroul meu și mi-a spus: “știți, această pandemie și blocajele… aici se intersectează lumea voastră [finanțarea] și lumea mea [producția industrială globală], pentru că lanțurile de aprovizionare sunt lanțuri de plată în sens invers””, notează Pozsar.

“În 2022, Pippa Malmgren a devenit sursa mea de stimuli macro. Memorandumul ei conform căruia “Al treilea război mondial a început deja, dar este diferit de războaiele mondiale “tradiționale”: este un război fierbinte în locuri reci [cum ar fi Svalbard, subacvatic, spațiul cibernetic și spațial] și un război rece în locuri fierbinți [cum ar fi insulele din Pacific, RDC și Sahel]” m-a inspirat să scriu patru expediții “de război” anul trecut: Războiul și ratele dobânzilor, Războiul și politica industrială, Războiul și grevarea cu mărfuri și, în final, Războiul și politica monetară. În acestea, am identificat șase fronturi (ceea ce înseamnă “războaie fierbinți”) în “macro-landul” (un “loc rece”) unde Marile Puteri se duceau “la bătaie” în 2022: blocada financiară a G7 împotriva Rusiei, blocada energetică a Rusiei împotriva UE, blocada tehnologică a SUA împotriva Chinei, blocada navală a Chinei împotriva Taiwanului, “blocada” SUA împotriva sectorului EV al UE cu Legea privind reducerea inflației și “mișcarea în clește” a Chinei în jurul întregii OPEC+ cu tendința tot mai mare de a factura vânzările de petrol și gaze”, enumeră reprezentantul Credit Suisse.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

“Acestea au fost șase evenimente geopolitice într-un singur an, adică o minge curbă geopolitică cu care trebuie să ne confruntăm la fiecare două luni. Nu cred că 2023 va fi diferit: într-o serie de regiuni din Europa și Asia, amenințarea unui război fierbinte este reală”, e opinia specialistului

Acesta spune că războiul – într-o formă sau alta – a fost o temă care a definit macro nu numai anul trecut, ci practic în fiecare an începând cu 2019: războiul comercial cu China; războiul împotriva Covid-19; războiul financiar pentru a face față blocajelor; războiul împotriva inflației, deoarece s-a exagerat cu finanțarea de război; iar războiul s-a extins apoi pentru a cuprinde Ucraina, finanțele, mărfurile, cipurile.

“Răspunsurile monetare și fiscale au fost doar atât – răspunsuri la mama natură și la geopolitică – și, având în vedere că geopolitica devine mai complicată, nu mai puțin complicată, investitorii ar trebui să rămână atenți la amenințarea riscurilor neliniare în 2023”, conchide reprezentantul instituției financiare.