Criza inflaționistă: Studenții francezi se luptă să supraviețuiască (Euronews)

student Foto: Pexels

20% dintre elevii din Franța trăiesc sub pragul sărăciei, iar creșterea prețurilor la alimente și facturile de energie în creștere le agravează situația, arată un reportaj Euronews. Și totuși, Franța acordă mai mult ajutor financiar studenților decât multe alte țări europene.

Ochii lui Baptiste și Mustafa se luminează la vederea kiwi-urilor din punga lor de cumpărături. “Kiwi sunt un lux”, explică Baptiste. Ei sunt doi dintre cei o mie de studenți care au participat la distribuția de alimente organizată la Paris de Cop1, o asociație studențească creată în timpul pandemiei COVID 19 pentru a sprijini studenții aflați în dificultate.

JR A’Weng, directorul general al Cop1, spune că nu credea că vor organiza distribuții de alimente după blocajele COVID. Dar, odată cu creșterea inflației, “studenților le este din ce în ce mai greu să se descurce și există o sărăcie reală”.

Elodie a picat examenele de două ori la Lyon în timpul blocajelor COVID, astfel că și-a pierdut bursa. Ea a început o nouă viață în Rennes, în nord-vestul Franței. A petrecut o lună în mașină înainte de a găsi o locuință pentru studenți.

Suferind de mai multe dizabilități, cheltuielile medicale – acoperite doar parțial de asigurarea socială de sănătate – îi consumă bugetul mic. Situația ei are un impact asupra studiilor sale.

“Adorm în timpul orelor, chiulesc de la ore pentru a merge la un asistent social sau pentru a merge la distribuția de alimente”, spune Elodie Kerrien.

În Lyon, al treilea oraș ca mărime din sud-estul Franței și unul dintre cele mai scumpe din țară, federația asociațiilor studențești, Gaelis, gestionează un așa-numit magazin de solidaritate, unde studenții pot cumpăra bunuri la 10% din prețul pieței.

Președintele acesteia, Laure Morin, explică: “Lipsa de securitate financiară pe care o putem observa în rândul studenților reprezintă o povară mentală uriașă pentru ei. Studenții sunt obligați să muncească. Iar dacă studenții lucrează mai mult de 12 ore în paralel cu studiile, au de trei ori mai multe șanse să eșueze”, spune Morin.

Guvernul a alocat recent 10 milioane de euro pentru a sprijini asociațiile care organizează distribuții de alimente pentru studenți. O consultare între guvern și sindicatele studențești cu privire la reforma sistemului de burse pentru studenți este în curs de desfășurare, dar nu se așteaptă schimbări concrete prea curând.

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *