Croația își va crește capacitatea de gaz natural lichefiat de la 2,9 la 6,1 miliarde de metri cubi

Terminal gaze naturale lichefiate gnl Croația Terminal gaze naturale lichefiate / Sursa foto: ec.europa.eu

Croația va extinde capacitatea terminalului său de gaz natural lichefiat (GNL) din largul insulei Krk de la 2,9 de miliarde, la 6,1 de miliarde de metri cubi, a declarat prim-ministrul Andrej Plenković luni, la Riga, la reuniunea la nivel înalt a Inițiativei celor Trei Mări, scrie Total Croatia News, citat de Rador.

Inițiativa celor Trei Mări, lansată de Croația și Polonia, este o platformă politică informală a 12 țări situate între cele trei mări — Baltică, Adriatică și Neagră — cu scopul de a spori conectivitatea în energie, transport și infrastructură.

Adresându-se la întâlnirea din capitala letonă, premierul Plenković a spus că sporirea capacității terminalului GNL la 6,1 miliarde de metri cubi este cu mult peste nevoile Croației. Această creștere va permite Croației să devină un centru energetic regional, ceea ce este benefic și pentru țările vecine: Slovenia, Bosnia și Herțegovina și Ungaria, a spus Plenković.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Premierul a comentat, de asemenea, conectivitatea de transport și a subliniat coridorul paneuropean 5C din Ungaria prin Croația și Bosnia și Herțegovina, ajungând în portul Ploče din sudul Croației.

Inițiativa celor Trei Mări a luat naștere dintr-un interes comun pentru dezvoltarea conexiunilor de transport, energie și infrastructură digitală, pe axa nord-sud a UE.

Inițiativa a fost lansată în 2015 la propunerea președintelui croat de atunci, Kolinda Grabar-Kitarović, și a omologului său polonez, Andrzej Duda.

Prima întâlnire la nivel înalt a avut loc la Dubrovnik, în 2016, iar Fondul de investiții al Inițiativei se ridică acum la 928 de milioane de euro.

Potrivit secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, care s-a adresat reuniunii în sistem video, noile contribuții americane vor ridica această sumă la peste un miliard de euro.

Plenković a spus că Fondul de investiții al Inițiativei celor Trei Mări (3SIIF) este cea mai logică modalitate de a face investiții în energie, transport și proiecte digitale în Croația.

Contribuția Băncii de Dezvoltare a Croației (HBOR) la acest fond este de 20 de milioane de euro. Croația propune în prezent 11 proiecte care urmează să fie finanțate în cadrul schemelor finanțate de 3SIIF.

În afară de Plenković, mai mulți șefi de stat și de guvern au sosit la Riga pentru evenimentul de două zile.

Directorii mai multor companii croate, inclusiv Končar, portul Luka Rijeka și Plinacro, participă, de asemenea, la conferințele de afaceri de la Riga, astăzi și mâine.

Turiștii din țările integrate în Inițiativa celor Trei Mări reprezintă 40% dintre oaspeții care vizitează Croația.

Acest grup de țări este interesant pentru Croația și, în plus, face parte și din identitatea noastră central-europeană, a spus Plenković.

În timpul vizitei sale, el va avea mai multe întâlniri bilaterale, inclusiv o întâlnire cu președintele leton Egils Levits și cu vicepreședintele Google, Karan Bhatia.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit la evenimentul de la Riga printr-un link video.

Următorul summit va avea loc în România.

Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia formează Inițiativa.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: