Efectele sancțiunilor occidentale: Rusia a urcat pe locul trei în lista țărilor din afara Chinei continentale care folosesc yuanul pentru plăţi globale

yuan chinezesc china bani sursa foto: Pixabay

Rusia a urcat pe locul trei într-o listă de ţări din afara Chinei continentale care folosesc yuanul pentru plăţi globale, subliniind modul în care este afectată de sancţiunile occidentale, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Rusia nici măcar nu figurase pe lista lunară publicată de firma globală de mesagerie financiară SWIFT înainte de invazia sa în Ucraina, declanșată în februarie, dar ultimele cifre arată că este depăşită doar Hong Kong şi Marea Britanie.

Firmele şi băncile ruseşti au fost implicate în iulie în aproape 4% din plăţile internaţionale în yuani, în funcţie de valoare, potrivit SWIFT. Ponderea sa a crescut de la 1,42% în luna precedentă şi de la zero în februarie, când acţiunea Kremlinului în Ucraina, pe care Moscova o numeşte ”operaţiune militară specială”, a dus la impunerea de sancţiuni de către Occident.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Hong Kong rămâne principala sursă de tranzacţii în yuani în afara Chinei continentale, cu 73,8% din total, urmat de Marea Britanie, care a reprezentat 6,4%.

Intrarea bruscă a Rusiei pe listă va susţine argumentul că sancţiunile funcţionează şi o scot din sistemul bancar global bazat pe dolari americani. Dar îi va sprijini şi pe cei care spun că sancţiunile vor apropia Moscova şi Beijingul.

Pe lângă impactul asupra sectorului financiar, sute de mari firme occidentale şi-au retras sau şi-au redus puternic operaţiunile în Rusia ca reacţie la război.

Între timp, Rusia şi-a dezvoltat propriul sistem de mesagerie financiară în stil SWIFT, a creat conturi speciale la unele bănci încă nesancţionate şi continuă să comercializeze exporturi cheie, cum ar fi petrolul, cu ţări, de la China şi India şi până la Turcia.

Cele mai recente date SWIFT au confirmat, de asemenea, că rubla nu mai este printre primele 20 de monede globale utilizate pe pieţele internaţionale de plăţi. În decembrie era pe locul 16, cu o cotă de 0,3% în ceea ce priveşte valoarea tranzacţiilor, dar nu a mai fost pe listă de atunci.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: