Elon Musk l-a acuzat pe cofondatorul Microsoft, Bill Gates, că a făcut plasamente de tip short-selling (a investi în așa fel încât investitorul să profite dacă valoarea activului scade) pentru acţiunile Tesla, transmite Reuters, citat de News.ro.
CEO-ul Tesla a recunoscut că l-a întrebat pe Gates dacă vinde în lipsă acţiuni ale producătorului de maşini electrice. Când investitorii scurtează o acţiune, ei pariază că preţul activului va scădea.
„Am auzit de la mai mulţi oameni de la TED că Gates mai avea jumătate de miliard învestită în short-selling cu acţiuni Tesla, motiv pentru care l-am întrebat, aşa că nu este tocmai secret”, a spus Musk în tweet.
El a răspuns la întrebarea unui utilizator de Twitter, dacă o captură de ecran a unei presupuse conversaţii text între cei doi miliardari era reală.
Răspunsul şefului Tesla a fost: „Da, dar nu l-am divulgat la NYT. Trebuie să fi obţinut-o prin prietenii prietenilor.”
În schimbul de text, care nu a putut fi verificat independent de CNBC, Musk l-a întrebat pe Gates: „Mai aveţi o poziţie scurtă de jumătate de miliard de dolari faţă de Tesla?” La care Gates a răspuns: ”Îmi pare rău să spun că nu am închis-o. Aş dori să discut despre posibilităţile filantropice.”
Musk a răspuns: „Îmi pare rău, nu pot să vă iau în serios filantropia cu privire la schimbările climatice când aveţi o poziţie scurtă masivă împotriva Tesla, compania care face cel mai mult pentru a rezolva schimbările climatice.”
Un purtător de cuvânt al lui Bill Gates nu a fost imediat disponibil pentru comentarii atunci când a fost contactat de CNBC.
Gates i-a spus, anul trecut, scriitoarei de opinie de la NYT Kara Swisher: ”Este important să spunem că ceea ce Elon a făcut cu Tesla este una dintre cele mai mari contribuţii la combaterea schimbărilor climatice pe care cineva le-a făcut vreodată. Şi ştii, subestimarea lui Elon nu este o idee bună.”
Dar a continuat să adauge că ceea ce face Tesla sunt ”lucruri uşoare, cum ar fi maşinile de pasageri”.
Gates a subliniat necesitatea de a avea un impact mai mare asupra schimbărilor climatice prin abordarea altor industrii.
„Practic, nu facem suficient pentru lucrurile dure: oţel, ciment, carne”, a spus el la acel moment. „Şi, din păcate, lucrurile la care se gândesc oamenii — electricitatea, maşinile de pasageri — reprezintă o treime din problemă. Deci trebuie să lucrăm la două treimi.”