Eurobarometrul de vară: Încrederea cetățenilor europeni în UE crește

uniunea europeana, UE, comisia europeana, consiliul european, europa, bruxelles, strasbourg, luxemburg Sursa foto: European Council

Sondajul Eurobarometru din vara anului 2022 arată o creștere a încrederii în UE și menținerea unui sprijin puternic pentru răspunsul UE la agresiunea Rusiei în Ucraina, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

O majoritate covârșitoare a cetățenilor UE sprijină investițiile în energia regenerabilă și măsurile de reducere a dependenței UE de sursele de energie rusești. Aprobarea monedei euro a atins un nivel record.

Cu toate acestea, europenii sunt din ce în ce mai îngrijorați de situația economică din UE și din propria lor țară.

Eurobarometrul din iunie-iulie 2022 arată că 65% dintre europeni sunt optimiști în ceea ce privește viitorul UE, ceea ce reprezintă o creștere de trei puncte procentuale față de un sondaj similar realizat în ianuarie-februarie anul acesta, înainte de agresiunea Rusiei în Ucraina.

Imaginea UE este în prezent pozitivă în proporție de 47% (+3 puncte procentuale), cel mai ridicat nivel din toamna anului 2009, în timp ce 36% dintre respondenți au o imagine neutră și 16% o imagine negativă. În plus, 49% dintre europeni tind să aibă încredere în UE (+2 puncte procentuale) și 34% au încredere în guvernul lor național.

Răspunsul la invazia rusă în Ucraina

În conformitate cu sondajele anterioare, cetățenii confirmă sprijinul lor puternic pentru răspunsul UE la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. În ceea ce privește acțiunile UE, ajutorul umanitar primește cel mai mare sprijin (92%), urmat de primirea în UE a ucrainenilor care fug de război (90%).

78% dintre europeni susțin sancțiunile economice impuse de UE guvernului, companiilor și cetățenilor ruși. Aproape șapte din zece respondenți (68%) susțin finanțarea furnizării de echipament militar Ucrainei. Majoritatea absolută a respondenților sunt mulțumiți atât de răspunsul UE (57%), cât și de cel al guvernului lor național (55%).

Sursa foto: European Council

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *