Europa are nevoie de un plan de securitate energetică pe termen lung (şeful Eni)

Gaze-aragaz Sursa foto: Pexels

Creşterea preţurilor la gaze naturale, având în vedere că iarna este aproape, reprezintă dovada că Uniunea Europeană trebuie să adopte un plan de securitate energetică pe termen lung, a afirmat Claudio Descalzi, directorul general al companiei italiene Eni, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Într-un interviu acordat sâmbătă publicaţiei La Repubblica, Descalzi a explicat că UE importă aproape întreaga cantitate de gaze naturale şi cea mai mare parte a ţiţeiului de care are nevoie, fiind dependentă structural de furnizorii străini.

„Europa trebuie să aibă ceea ce nu are astăzi: un plan de securitate energetică structurat şi pe termen lung. Nu cred că că vor fi probleme cu procurarea gazelor, dar cred că vor costa mai mult”, a avertizat şeful companiei energetice italiene.

Eni are contracte de furnizare strategice pe termen lung cu o serie de ţări producătoare de gaze, inclusiv Rusia.

În această perioadă guvernele din întreaga Europă sunt presate să limiteze creşterea facturilor la energie pentru a ajuta familiile şi micile afaceri, în condiţiile în care economiile ies încet din pandemie.

Guvernul italian nu intenţionează să majoreze taxele şi va căuta să ajute firmele şi gospodăriile să absoarbă aşteptata creştere semnificativă a costurilor cu energia, a declarat joi premierul Mario Draghi.

Autorităţile de la Roma vor cheltui în următoarele luni peste trei miliarde de euro pentru a ajuta la limitarea creşterii preţurilor energiei, deoarece fără intervenţia guvernamentală preţul electricităţii ar putea creşte cu 40% în trimestrul viitor, iar preţul gazelor cu 30%, a declarat premierul.

Italia este în mod special vulnerabilă deoarece este dependentă de importuri pentru acoperirea a 70% din necesarul său de energie, aproape 40% venind de la gazele naturale, conform datelor Ministerului pentru Tranziţia Ecologică. Ţara este al doilea mare importator de gaze naturale din Europa, după Germania.

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 250% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi întreruperilor. Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *