Eurostat: Comerțul Uniunii Europene cu Rusia a fost puternic afectat de restricțiile impuse de UE după invazia din Ucraina

nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom Sursa foto: Nord Stream 2 / Igor Kuznecov

Comerțul UE cu Rusia a fost puternic afectat de restricțiile la import și export impuse de UE în urma invaziei Rusiei în Ucraina, arată datele Eurostat, biroul statistic al UE. Atât exporturile, cât și importurile au scăzut considerabil sub nivelurile anterioare invaziei. Valorile ajustate în funcție de sezonalitate arată că ponderea Rusiei în importurile extra-UE a scăzut de la 9,5% în februarie 2022 la 1,9% în decembrie 2023, în timp ce ponderea exporturilor extra-UE a scăzut de la 3,8% la 1,4% în aceeași perioadă.

În martie 2022, deficitul comercial cu Rusia a atins un nivel maxim de 18,6 miliarde de euro, în principal din cauza prețurilor ridicate ale produselor energetice. Acest deficit a fost redus la 0,1 miliarde de euro în martie 2023 și nu s-a schimbat prea mult până în decembrie 2023, când s-a ridicat la 0,8 miliarde de euro.

Rolul Rusiei în importurile extra-UE s-a diminuat pentru principalele produse ale acestora
În total, gazele naturale, uleiurile petroliere, fierul și oțelul și îngrășămintele au reprezentat aproximativ două treimi din totalul importurilor extra-UE din Rusia în al patrulea trimestru din 2023.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Între al patrulea trimestru din 2021 și al patrulea trimestru din 2023, ponderea Rusiei în importurile extra-UE a scăzut semnificativ pentru petrolul și gazele naturale. Scăderile pentru îngrășăminte și fier și oțel au fost mai puțin pronunțate.

Russia's share in EU imports for selected products, q4 2021 to q 4 2023. bar chart. click dataset below.

Importurile de petrol din Rusia au scăzut de la 28% din totalul importurilor de petrol din afara UE în trimestrul al patrulea din 2021 la 3% în trimestrul al patrulea din 2023. În același trimestru din 2023, cei mai mari furnizori de petrol din UE în cadrul importurilor extra-UE au fost Statele Unite (16%), Norvegia (11%) și Kazahstan (9%).

Ponderea Rusiei în importurile extra-UE de gaze naturale a scăzut de la 33% în al patrulea trimestru din 2021 la 13% în același trimestru din 2023. Cei mai mari furnizori de gaze naturale ai UE în trimestrul al patrulea din 2023 în cadrul importurilor extra-UE au fost Statele Unite (22%), Norvegia (21%) și Algeria (18%).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: