Depozitele bancare în creștere susțin lichiditatea și finanțarea băncilor grecești, notează Moody’s în analiza făcută cu ocazia anunțării rezultatelor sectorului bancar pentru 2022, scrie Rador, citând Money Review. Agenția de rating a subliniat că nu se așteaptă ca băncile grecești să înregistreze pierderi substanțiale de pe urma plasamentelor în obligațiuni și estimează că acestea vor continua să aibă acces la piețele de obligațiuni, chiar dacă la un cost mai mare.
Aceste observații ale Moody’s se situează pe aceeași lungime de undă cu cele făcute de DBRS. Potrivit agenției de rating, rezervele de capital ale băncilor grecești sunt suficiente pentru a absorbi orice pierderi de pe urma obligațiunilor, în cazul în care acestea ar trebui marcate, din cauza tensiunilor de finanțare și lichiditate, ca urmare a prăbușirii Silicon Valley Bank și Signature Bank în SUA. DBRS subliniază că marile bănci grecești au investiții semnificative în obligațiuni, care reprezintă aproximativ 16% din activele lor totale și aproximativ dublul capitalului lor total. Marea majoritate a acestor titluri sunt obligațiuni de stat grecești și alte titluri de stat și aproximativ 80% din obligațiuni sunt înregistrate la cost amortizat.
Analiștii Moody’s caracterizează lichiditatea băncilor grecești ca fiind confortabilă, cu o rată de acoperire a lichidității (LCR) ce se situa la 198% la sfârșitul anului 2022.
Depozitele clienților au crescut cu 5,8% în 2022 și au rămas principala sursă de finanțare pentru băncile grecești, reprezentând în medie 71% din activele totale. Finanțarea de către BCE (în principal prin TLTRO) a fost redusă treptat la 11% din active, în medie, iar Moody’s se așteaptă la o reducere suplimentară treptată în perioada 2023-2024, care va îmbunătăți în continuare lichiditatea.
În ceea ce privește expunerea băncilor grecești la obligațiuni, Moody’s notează că acestea constituie aproximativ 1/2 din portofoliul lor de investiții și sunt înregistrate în principal ca deținute până la scadență (Held-to-Maturity) la cost amortizat. Astfel, creșterea ratelor dobânzilor din ultimele luni a creat unele pierderi contabile în aceste portofolii, chiar dacă acestea sunt limitate prin hedging. „Nu ne așteptăm ca băncile grecești să înregistreze pierderi substanțiale la valoarea justă de pe urma acestor obligațiuni de stat”, notează analiștii.
În plus, toate cele patru bănci sistemice grecești au continuat să acceseze piețele de obligațiuni în 2022 pentru a-și îndeplini cerințele MREL, Moody’s remarcând că, de când sectorul bancar grecesc a recâștigat accesul la piețele de obligațiuni în 2019, a emis aproximativ 10,1 miliarde de euro în obligațiuni.
Analiștii estimează că băncile vor continua să se împrumute de pe piețe în următorii 2-3 ani, dar la un cost mai mare, pentru a atinge țintele MREL până în 2025.
În ceea ce privește imaginea de ansamblu a rezultatelor sectorului pentru 2022, Moody’s a constatat că datele sunt viguroase, susținute de creșterea ridicată a creditării și a ratelor dobânzilor, mai ales că sectorul a reușit să facă curățenie în bilanţuri și să crească în continuare depozitele bancare.
Împrumuturile neperformante s-au diminuat, dar analiștii avertizează că îmbunătățirea calității activelor va fi acum mai dificilă. NPE-urile au continuat să scadă în 2022, dar presiunile inflaționiste și ratele mai ridicate ale dobânzilor vor face mai dificilă reducerea substanțială a acestora în acest an.
În ceea ce privește capitalurile, acestea acoperă confortabil cerințele, dar calitatea lor este încă subminată de nivelul ridicat al impozitelor amânate.