EXCLUSIV: Nefuncționarea portalului Registrului Comerțului a blocat circa 25 de milioane de euro în economie. Investițiile autohtone sunt ținute pe loc, iar cele străine sunt blocate, fără să punem la socoteală pierderile de oportunitate

onrc, registrul comertului Sursa foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Blocajele și nefuncționarea noului portal al Registrului Comerțului fac ca aproximativ 25 de milioane de euro să fie blocați în economie, arată un calcul pe baza datelor oficiale făcut pentru Economedia de Marius Stanciu, Partner al societății de avocatură Buju Stanciu & Asociații.

În contextul nefuncționării propice a noului portal ONRC, mediul de business și cel juridic se confruntă cu perturbări ale activității zilnice. Antreprenorii nu pot efectua modificări în societățile lor, ceea ce ține pe loc investițiile autohtone și blochează fluxul celor străine, spune acesta.

Metoda de calcul

Activitatea ONRC și a oficiilor registrului comerțului de pe lângă tribunale a fost suspendată între 19 și 25 iulie, iar începând din 26 iulie, de când a fost lansat noul sistem informatic, portalul Registrul Comerțului este blocat. Totodată, instituția a transmis că până la final de septembrie termenele pentru solicitări vor fi prelungite.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Conform unui raport public al Registrului Comerțului privind statistica Societăților cu participare străină la capitalul social întocmit la data de 31 decembrie 2023, au fost înregistrate, în medie, în fiecare lună, 9.373.470 de euro (10.472.430 dolari) sub formă de investiții în companii noi sau majorări de capital în companiile existente. 

Prin urmare, având în vedere perioada de două luni și jumătate (19 iulie – 30 septembrie) în care portalul ONRC nu este funcțional și activitatea firmelor din România este afectată, în economie sunt blocați aproximativ 25 de milioane de euro, conform calcului bazat pe datele oficiale din 2023.

Alte efecte în mediul de business 

Mai mult decât atât, există pierderi de oportunitate – acestea nu pot fi calculate, însă întreaga situație afectează fluxul activității în business-urile din România și limitează posibilitatea de dezvoltare a afacerilor. Totodată, există un impact psihologic asupra mediului antreprenorial, local și străin, mai afirmă Marius Stanciu.

Conform lui, orice tranzacție care implică finanțarea unor startup-uri sau de M&A (fuziuni și achiziții), în general implică modificarea structurii capitalului social (acționariatului) ca o condiție precedentă plății investiției/prețului. Dată fiind întârzierea înregistrării în evidențele Registrului Comerțului, mult așteptatele finanțări și/sau plăți sunt întârziate sau, uneori, oportunitățile sunt pierdute.

De asemenea, fiind blocată orice operațiune, nu se pot face cesiuni de părți sociale sau de acțiuni, nu se poate schimba sediul societății, nu se poate majora capitalul social și altele. De exemplu, cei care voiau să schimbe sediul au încheiat un contract de închiriere în acest scop și plătesc, practic, degeaba bani cu titlu de chirie, pentru că ei nu își pot muta sediu social în acel loc, conchide Marius Stanciu.

Context. Amintim că Registrul Comerțului are, începând cu 1 august, un nou portal, o platformă care ar trebui să permită inclusiv înființarea unei firme în doar 24 de oreInvestiția a costat în total 187 de milioane de lei (39 milioane de euro). La data lansării oficiale, premierul Marcel Ciolacu a lăudat noua platformă.

Asta deși portalul nu era accesibil nici măcar pentru bănci, pentru a verifica actualizarea datelor unei firme aflate într-un proces de creditare sau care avea nevoie de un nou card. Iar în timpul testării și securizării platformei, breșele de securitate au fost atât de mari încât nu doar CNP-urile erau vizibile, ci și contractele de închiriere ale firmelor.

Inclusiv angajații ONRC susțin că au ajuns să lucreze ore suplimentare pentru că platforma nu este operabilă.

Una dintre firmele care l-au dezvoltat susține că problemele s-au datorat complexității proiectului, faptului că au apărut situații atipice la utilizarea în masă, că s-au acumulat solicitări din perioada în care serviciile ONRC nu au funcționat și că problemele sunt în curs de rezolvare. Altă firmă susține că s-a lucrat după proiectul Registrului Comerțului. (Detalii, AICI)

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a declarat pentru Economedia că, dacă problemele cu noul portal informatic al Registrului Comerțului (ONRC), aflat în subordinea ministerului, nu vor fi remediate, va cere premierului schimbarea din funcție a directorului ONRC. Ulterior, ministrul a trimis Corpul de Control la ONRC.

Registrul Comerțului a transmis la solicitarea Economedia că a achitat integral sumele din contractele pentru noul portal online, ce însumează 40 de milioane de euro, deși platforma funcționează prost și a creat probleme majore pentru mediul de afaceri. (Detalii, AICI)

Directorul general al ONRC și-a chemat angajații din minivacanța de Sf Mărie Mare pentru a rezolva fizic solicitările primite pe noua platformă digitală. (Detalii, AICI)

Patru moduri în care activitatea firmelor este îngreunată

Un antreprenor ne-a listat patru moduri în care activitatea firmelor este îngreunată de nefuncționarea noului portal, ceea ce aduce costuri în plus pentru companii.

Cazul 1. Un antreprenor vrea să își deschidă un restaurant zilele acestea. El a încheiat un contract pe baza rezervării de denumire și a început să plătească chirie, la sfârșitul lunii iulie. Până acum, au curs două săptămâni de chirie, iar el nu a putut face nimic: nu a putut să își facă casă de marcat să fiscalizeze, plătește chirie, nu își poate angaja cheltuieli cu amenajarea, pentru că ele trebuie deduse pe firmă iar el nu are firmă. Astfel, antreprenorul stă pe loc în timp ce curg cheltuieli cu chiria și altele, nu încasează, deci pierde bani în fiecare zi. „El avea un plan de business care s-a dus de râpă”, spune antreprenorul.

Cazul 2. Un antreprenor vrea să închidă un punct de lucru pentru că e obligat prin contract, pentru că acolo urmează să vină altcineva. El nu poate aduce această dovadă, tocmai pentru că, deși a înregistrat dosarul, el nu este încă soluționat. Drept urmare, următorul antreprenor nu poate să deschidă punct de lucru pentru altă companie.

Cazul 3. Un antreprenor trebuie să își deschidă un cont la bancă. Banca cere extras de registru de beneficiar real, dar nu poate fi accesat pe portal în acest moment.

Cazul 4. Cineva vrea să coopteze un asociat care vine cu bani mulți pentru a dezvolta afacerea. Totul stă pe loc, pentru că acest lucru se face tot prin portalul nefuncțional al ONRC.

Detalii AICI.

Sondaj Economedia – Sute de probleme cu portalul ONRC reclamate de cititori

Blocaje, timp îndelungat pentru rezolvarea cererilor, interfață greoaie, proceduri complicate și facilități lipsă – sunt doar câteva dintre aspectele pe care le reclamă antreprenorii și consultanții care au accesat în ultima vreme portalul Registrului Comerțului. Unii spun că nu funcționează deloc și mulți sunt de părere că vechiul portal, cu toate lipsurile sale, era superior. Printr-un sondaj postat pe site-ul nostru, Economedia a dorit să afle dacă, la aproape o lună de la lansare, noul portal al Registrului Comerțului funcționează pentru antreprenori. Vă prezentăm câteva dintre multiplele probleme pe care le-au întâmpinat utilizatorii.

Dintre cele 71 de persoane care au răspuns până în cursul dimineții de vineri la întrebarea Economedia, aproape jumătate (47,9%) spun că noul sistem nu funcționează și doar 12,7% au răspuns cu “da”. Alți 31% spun că funcționează cu erori, iar restul reclamă intermitențe.

Am primit, de asemenea, zeci de răspunsuri în care utilizatorii reclamă o serie de impedimente. Detalii, AICI.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: