FMI anunță că va ajuta țările care putea fi afectate de conflictul dintre Rusia și Ucraina

sediu FMI Sursa foto: Worldatlas.com

Fondul Monetar Internaţional este gata să ajute ţările care ar putea fi afectate de orice efecte secundare de pe urma conflictului dintre Rusia şi Ucraina şi a sancţiunilor impuse de guvernele occidentale, a declarat miercuri directorul FMI, Kristalina Georgieva, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Cu prilejul unui eveniment organizat de Washington Post, Kristalina Georgieva a spus că în mod inevitabil sancţiunile vor întrerupe unele tranzacţii financiare precum şi funcţionarea sistemului financiar, în special în situaţia în care Rusiei îi va fi restricţionat accesul la reţeaua de tranzacţii financiare SWIFT.

„Dacă ne vom afla în situaţia în care vor apărea efecte secundare care necesită un angajament mai mare din partea FMI pentru alte ţări, desigur că vom fi acolo. Avem o capacitate de împrumut de peste 700 de miliarde de dolari”, a spus Kristalina Georgieva.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Cu toate acestea, directorul FMI şi-a exprimat speranţa că se va ajunge la o soluţie diplomatică la această criză, care are deja un impact asupra preţurilor la energie şi reprezintă o ameninţare la adresa creşterii mondiale.

Georgieva a reamintit că FMI are la dispoziţie 2,2 miliarde de dolari în programul de împrumut cu Ucraina, banii care pot fi distribuiţi începând de acum şi până în luna iunie, şi este gata să ofere un ajutor suplimentar dacă va fi nevoie, atât pentru Ucraina cât şi pentru alte ţări care ar fi afectat de conflict.

FMI va ajuta la evaluarea impactului de pe urmă oricărui conflict şi va face recomandări statelor membre pe măsură ce criza evoluează.

Pe de altă parte, directorul FMI a apreciat că pandemia de COVID-19 rămâne principalul risc la adresa economiei mondiale şi contribuie deja la creşterea inflaţiei în multe ţări.

În acest context, Georgieva a cerut multiplicarea eforturilor pentru creşterea gradului de vaccinare şi consolidarea apărării împotriva coronavirusului, subliniind că aceste eforturi vor ajuta economia să îşi revină mai rapid şi vor contracara inflaţia.

Referindu-se la subiectul inflaţiei, şeful FMI a recunoscut că aceasta s-a dovedit a fi “o problemă economică şi socială mai importantă” decât se preconiza, adăugând că economiştii au subestimat impactul amânării consumului şi şocurilor climatice asupra preţurilor la alimente.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: