Fondatorul gigantului chinez Alibaba, Jack Ma, va ceda controlul asupra Ant Group, cel mai mare fintech din lume

Jack Ma Sursa Foto: dailymail.co.uk

Fondatorul gigantului chinez din domeniul comerţului electronic Alibaba, Jack Ma, va ceda controlul asupra Ant Group, cel mai mare fintech din lume, în cadrul unui proces de restructurare prin care miliardarul vrea să pună capăt presiunii organismelor de reglementare care a început în urmă cu doi ani, după anularea listării la bursă a Ant Group, informează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Ant Group este firma care operează aplicaţia de plăţi mobile Alipay, cea mai mare din lume, cu peste un miliard de utilizatori.

Într-un comunicat de presă publicat sâmbătă, Ant Group, cu o gamă variată de operaţiuni de la consumer lending şi până la distribuirea de produse de asigurări, a informat că Jack Ma şi ceilalţi nouă mari acţionar au căzut de acord când vine vorba de exercitarea drepturilor de vot, urmând să voteze în mod independent.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

“Niciun acţionar, singur sau împreună de alte părţi, nu va avea controlul asupra Ant Group”, după restructurare, a precizat compania.

Comunicatul dezvăluie şi structura anterioară a acţionariatului societăţii, conform căreia Jack Ma controla, “indirect”, 53,46% din acţiunile Ant Group. “În consecinţă, Jack Ma era considerat drept persoana care controla Ant Group înainte de ajustare”, potrivit comunicatului grupului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Fost profesor de limba engleză, Jack Ma deţine în mod direct doar 10% din acţiunile Ant Group, o companie afiliată a gigantului e-commerce
Alibaba Group Holding Ltd, dar a exercitat controlul asupra fintech-ului Ant Group prin intermediul vehiculului de investiţii Hangzhou Yunbo, care la rândul său controlează alte două entităţi care împreună deţin pachetul majoritar de acţiuni la Ant Group.

Potrivit calculelor Reuters, după restructurare participaţia deţinută de Jack Ma la Ant Group va scădea de la mai mult de 50% până la 6,2%.

În luna noiembrie 2020, un IPO în valoare de 37 de miliarde de dolari la Ant Group, care ar fi fost cea mai mare listare din lume a unui fintech, a fost anulat în ultimul moment ceea ce a condus la restructurarea forţată a firmei din domeniul tehnologiei financiare şi la speculaţii că miliardarul va fi nevoit să cedeze controlul la firma pe care a fondat-o.

Listarea Ant Group la bursele de la Hong Kong şi Shanghai a fost anulată la câteva zile după ce Jack Ma a criticat în mod public activitatea organismelor de reglementare din China în luna octombrie 2020. Începând de atunci afacerile lui Jack Ma au intrat în vizorul organismelor de reglementare şi au trecut printr-o restructurare de amploare.

“Plecarea lui Jack Ma de la Ant Financial, o companie pe care a fondat-o, arată cât de hotărâtă este conducerea chineză să reducă influenţa marilor investitori privaţi. Această tendinţă va continua erodarea celor mai productive părţi ale economiei chineze”, susţine Andrew
Collier, director Olarient Capital Research.

Cu toate acestea, în ultimele luni autorităţile chineze şi-au diminuat presiunile asupra giganţilor locali din domeniul tehnologiei în contextul eforturilor destinate stimulării unei economii care a fost afectată serios de pandemia de COVID-19.