„Forța Siberiei 2”, noua conductă care va duce gazul rusesc în China

gaz Republica Moldova Sursa foto: Moldovagaz Facebook

„Dacă Europa crede că nu are nevoie de gazul rusesc accesibil, atunci există alte țări pregătite să coopereze”, a afirmat președintele rus Vladimir Putin, vorbind la Eastern Economic Forum de la Vladivostok. În timp ce pronunța aceste cuvinte, Alexei Miller, administratorul delegat al companiei Gazprom, un monopolist rus al gazelor, s-a întâlnit pe marginea forumului cu premierul mongol, Luvsannamsrai Oyun -Erdene, să discute despre tranzitul gazoductului Soyuz Vostok prin țara sa, obiectivul fiind acordurile pentru construcția noului gazoduct, „Forța Siberiei 2”, scrie Rai News, potrivit Rador.

Rusia are deja o conductă care o leagă de China, numită „Forța Siberiei”, care permite trecerea a 38 de miliarde de metri cubi de metan pe an. Ca să facem o comparație, „Nord Stream” despre care se vorbește atât de mult în zilele noastre, care leagă Rusia de Europa, și care se află „în întreținere”, așadar oprit, de vinerea trecută, 2 septembrie, are o capacitate de 50 de miliarde de metri cubi pe an.

Acordul pentru „Forța Siberiei”, cu o lungime de 3.000 de kilometri, a fost semnat între Putin și președintele Republicii Populare Chineze Xi Jinping, în 2014 și în 2019 era deja operațional, pentru un cost total de 55 de miliarde de euro, transportând în fiecare an aproximativ 10 miliarde de metri cubi de gaz.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Compania energetică rusă Rosneft, controlată de guvern, a anunțat că a ajuns la acorduri cu Mongolia pentru construirea celui de-al doilea gazoduct. Gazprom a aprobat un studiu de fezabilitate pentru „Forța Siberiei 2”, care va lega Rusia de China prin Mongolia. Proiectul conductei, numit Soyuz Vostok, ar putea avea o capacitate de export de 50 de miliarde de metri cubi pe an, sau de 1,3 ori mai mare decât „Forța Siberiei”. Lucrările vor începe în 2024 și ar trebui să se termine în 2030. Gazprom a mai anunțat că, de acum înainte, China își va plăti contractele de furnizare de gaze în ruble și yuani, în loc de dolari. Gazul va proveni din zăcămintele Yamal, care alimentează în prezent gazoductele care transportă gazul către Occident și către Europa.

În orice caz, livrările de gaze către China din partea rusă sunt în continuă creștere, nu doar din cauza represaliilor provocate de invazia ucraineană. În primele luni ale anului 2022, Gazprom a canalizat o cantitate istorică de metan în „Forța Siberiei”: în fața reducerii puternice a livrărilor către țările europene, între ianuarie și iunie 2022, cantitatea de combustibil trimis către China a crescut cu 63,4%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: