Franța reunește majoritatea țărilor din Uniunea Europeană în Alianța sa nucleară

centrala nucleara Franta Sursa foto: Dreamstime

Criza energetică și progresele înregistrate în tehnologia reactoarelor modulare mici (SMR) au sporit sprijinul politic în Uniunea Europeană pentru extinderea sectorului energiei nucleare, scrie Balkan Green Energy News.

Belgia, Estonia și Suedia s-au alăturat grupului informal de state membre ale UE numit Alianța nucleară, în timp ce Italia are statut de observator, iar Regatul Unit a participat la cea mai recentă reuniune în calitate de invitat.

Italia își schimbă poziția față de energia nucleară, deoarece guvernul premierului Giorgia Meloni, care a preluat conducerea în octombrie, a obținut sprijin parlamentar pentru a include această tehnologie în mixul său energetic. Schimbarea echilibrului în Uniunea Europeană a început odată cu criza energetică din 2021.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Grupul de țări pro-nucleare, condus de Franța, a reușit să includă sectorul în așa-numita taxonomie verde a celor 27 de membri ai blocului la începutul anului trecut. În februarie, Comisia Europeană a deschis, de asemenea, calea pentru ca hidrogenul produs cu ajutorul energiei nucleare, să fie considerat verde.

Răsturnarea de situație a Italiei schimbă echilibrul în UE

Italia a respins revenirea la energia nucleară în cadrul unui referendum organizat în 2011, în urma dezastrului nuclear de la Fukushima din Japonia. Ultimele două centrale nucleare ale țării au fost închise înainte de termen tot în urma unui plebiscit, organizat în 1987, după primul mare dezastru nuclear – cel de la Cernobîl.

Acum, coaliția de guvernare a lui Meloni, cu sprijinul unei părți a opoziției, lucrează la un cadru pentru a facilita importurile de energie nucleară. În plus, guvernul are ambiția de a construi reactoare nucleare.

Germania a urmat o cale diferită, refuzând să reconsidere închiderea ultimelor sale reactoare. Austria și Luxemburg se opun cu înverșunare și ele energiei nucleare. Cu toate acestea, Germania a fost, de asemenea, marginalizată la o reuniune a Grupului celor șapte imediat după ce a declarat sfârșitul erei sale nucleare la 15 aprilie.

Alianța nucleară își propune să pună în funcțiune încă 50 GW până la jumătatea secolului

La sfârșitul lunii februarie, Franța a format un grup informal de state membre ale Uniunii Europene numit Alianța Nucleară. Belgia, Estonia și Suedia s-au alăturat între timp, ridicând numărul țărilor la 14, în timp ce Italia a devenit observator.

Regatul Unit a fost invitat la cea mai recentă reuniune, care a avut loc săptămâna aceasta la Paris. Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a fost și el la masă. Blocul pro-nuclear a afirmat într-o declarație comună că energia nucleară ar putea furniza până la 150 GW de capacitate de electricitate până în 2050 în UE, față de 100 GW în prezent.

Marea Britanie intenționează să implementeze reactoare nucleare cu o capacitate combinată de energie electrică de 24 GW până în 2050

Aceasta presupune construirea a 30 până la 45 de unități mari și a unor reactoare modulare mici sau SMR-uri, potrivit comunicatului. Marea Britanie plănuiește să desfășoare 24 GW până în 2050, echivalentul a 25% din cererea de electricitate preconizată, a precizat grupul. Acesta a reiterat că UE ar trebui să recunoască energia nucleară în strategia sa energetică și în alte documente relevante. Alianța nucleară a cerut mai multă finanțare, care în prezent este limitată la tehnologiile avansate.

NuScale lansează un simulator de centrale SMR în România

În altă ordine de idei, NuScale Power, cu sediul în Statele Unite, a inaugurat un simulator de cameră de comandă SMR la Universitatea Politehnica din București. Facilitatea de învățare, finanțată de Departamentul de Stat al SUA, permite utilizatorilor să aplice principiile științei și ingineriei nucleare prin intermediul unor scenarii reale de funcționare a centralei nucleare. Sistemul simulează o cameră de control a unei centrale VOYGR NuScale.

Crearea primului simulator de acest tip din afara SUA vine ca urmare a unui acord din 2021 pentru ca firma să implementeze în România, până la sfârșitul deceniului, un sistem SMR cu o capacitate electrică de 462 MW. Acesta ar consta din șase reactoare VOYGR de 77 MW fiecare.

România are potențialul de a fi una dintre primele țări unde va fi instalat un sistem SMR în Europa, a declarat compania. Proiectul are ca scop sprijinirea consolidării capacităților pentru forța de muncă din domeniul nuclear din România.

Ministrul bulgar al Energiei: Nu există nicio modalitate de a atinge obiectivele de decarbonizare fără energie nucleară

În ceea ce privește Bulgaria vecină, aceasta nu se mai bazează pe Rusia pentru combustibilul nuclear, deoarece a semnat contracte cu Framatom din Franța și Westinghouse din Canada, potrivit ministrului Energiei, Rossen Hristov, care a reprezentat țara sa la reuniunea de la Paris. Energia nucleară este fiabilă și accesibilă, a susținut el. Nu există nicio modalitate de a atinge obiectivele de decarbonizare fără ea, în opinia lui Hristov.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: