Gentiloni: Riscul de recesiune în UE a crescut din cauza exploziei preţului la energie

paolo gentiloni - comisia europeana sursa foto: consilium.europa.eu

Iarna următoare ar putea fi una dintre cele mai dificile din ultimele generaţii, a avertizat miercuri comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, informează AFP, citat de Agepres.

„Mai multe semnale de alarmă afişează culoarea roşie. Preţurile la energie au atins noi recorduri, inflaţia a continuat să crească şi încrederea în economie se deteriorează. Iar războiul declanşat de Rusia continuă”, a spus Paolo Gentiloni la o conferinţă organizată de centrul de reflexie Bruegel la Bruxelles.

Preţul gazelor naturale era la finele lunii august de 15 ori mai mare decât era înaintea pandemiei de Covid-19 şi aproape s-a dublat comparativ cu nivelul la care era în luna iulie, când Comisia Europeană a dat publicităţii cele mai recente previziuni economice, a subliniat Gentiloni.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Executivul european a informat în data de 14 iulie că mizează, pentru zona euro, pe o creştere a Produsului Intern Brut de 2,6% în 2022 şi un avans de 1,4% în 2023. Aceste cifre au fost revizuite deja în jos comparativ cu prognozele anterioare ale Comisiei, care mizau pe o creştere de 2,7% în 2022, respectiv 2,3% în 2023.

„Perspectivele economice depind în mod esenţial de evoluţia pieţelor de energie, ele se vor degrada semnificativ comparativ cu scenariul nostru de bază în cazul unei întreruperi complete a aprovizionării cu gaze naturale ruseşti”, a avertizat comisarul pentru Economie.

În paralel, condiţiile de finanţare se înăspresc atât în Europa cât şi la nivel mondial. Moneda euro a coborât sub nivelul de paritate cu dolarul pentru prima dată în ultimii 20 de ani, iar evoluţiile din SUA şi China demonstrează că cererea externă va rămână una scăzută, a adăugat comisarul european.

„Cu toate acestea, nu este totul atât de sumbru”, a anunţat Paolo Gentiloni făcând referire la faptul că în prima jumătate a anului economia europeană a înregistrate rezultate peste aşteptări.

În acest sens, Eurostat a revizuit miercuri, în sus, cifrele privind avansul înregistrat de economia zonei euro în primul şi al doilea trimestru, până la 0,7%, respectiv 0,8%.

„Piaţa muncii este una performantă. Gradul de ocupare în UE a continuat să crească în al doilea trimestru (cu un avans de 0,4%). Rata şomajului a continuat să scadă şi în luna iulie a atins un minim istoric de 6%”, a menţionat Paolo Gentiloni. “Perturbările de pe lanţurile de aprovizionare se atenuează, gradul de congestionare a porturilor din SUA şi China s-a diminuat în mod considerabil. Aceste evoluţii vor contribui la reducerea presiunilor inflaţioniste, astfel încât este posibil ca inflaţia să fi atins deja vârful”, a adăugat oficialul european.

În luna august rata inflaţiei în zona euro a atins un nou record de 9,1%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: