Gigantul energetic BP înregistrează profituri de 3,3 miliarde de dolari, în condițiile în care prețul petrolului crește din nou

British Petroleum BP Sursa foto: Dreamstime

Gigantul energetic BP a raportat profituri mai mici decât se aștepta, în ciuda faptului că prețurile globale ale petrolului au crescut din nou, conform BBC. Compania a înregistrat profituri de 3,3 miliarde de dolari (2,7 miliarde de lire sterline) în perioada iulie-septembrie, mai mici decât previziunile de 4 miliarde de dolari.

Câștigurile sale au scăzut de la 8,1 miliarde de dolari în aceeași perioadă din 2022, când BP a obținut profituri uriașe în urma invaziei Rusiei în Ucraina, care a dus la creșterea prețurilor la petrol.

În prezent, prețurile petrolului sunt mai mici decât în acea perioadă, dar au crescut recent.

BP a declarat că, în timp ce producția de petrol a fost puternică, comerțul cu gaze a fost slab în ultimele luni.

Ultimele sale rezultate sunt primele publicate după ce Bernard Looney a demisionat din funcția de director general al companiei în septembrie, în urma unei analize a relațiilor sale personale cu colegii.  Looney, care a condus compania din 2020, a demisionat cu efect imediat.
În timp ce profiturile BP pentru cele trei luni până la sfârșitul lunii septembrie au fost mai mici decât cele prevăzute de analiști, câștigurile au crescut de la 2,6 miliarde de dolari în trimestrul precedent.

“Cred că afacerea este stabilă, în ciuda faptului că nu are un director general în acest moment cu normă întreagă în mod corespunzător, dar cred că există o notă de automulțumire”, a declarat fostul director executiv al BP, Nick Butler, la emisiunea Today de la BBC.

Însă directorul general interimar Murray Auchincloss a declarat că trimestrul a fost solid și că societatea se așteaptă la “creșterea profiturilor pe parcursul acestui deceniu, fiind pe drumul cel bun pentru a obține randamente puternice pentru acționarii noștri”.

Compania a declarat că creșterea profiturilor de la începutul acestui an a fost rezultatul unor marje de rafinare a petrolului mai mari și a creșterii producției de petrol și gaze. Cu toate acestea, a adăugat că banii obținuți pe petrolul său au fost “parțial compensați de comercializarea și negocierea slabă a gazelor”. BP a precizat că se așteaptă ca marjele de rafinare în întreaga industrie a petrolului și gazelor să fie “semnificativ mai mici” spre sfârșitul anului 2023.

Banca Mondială a avertizat că prețul petrolului ar putea crește la peste 150 de dolari pe baril dacă conflictul din Orientul Mijlociu se intensifică, notează BBC. Aceasta a declarat că un război prelungit în regiune ar putea duce la creșteri mari ale prețurilor la energie și alimente în cel mai rău scenariu.Marți, țițeiul Brent, reperul pentru prețurile globale ale petrolului, a fost de 86 de dolari pe baril.Separat, BP a mai spus că a luat o taxă de 540 de milioane de dolari pentru trei proiecte de parcuri eoliene în largul coastei New York-ului.

Compania, care realizează proiectele în parteneriat cu compania norvegiană Equinor, a declarat că nu a reușit să renegocieze acordurile cu autoritățile în încercarea de a atenua impactul inflației și al întârzierilor

În ultimii doi ani, prețurile mai mari la petrol și gaze au alimentat creșterea facturilor la energie pentru gospodării și întreprinderi, ceea ce a determinat guvernul să implementeze o taxă pe profit pentru giganții petrolieri, inclusiv BP și Shell.

Un impozit excepțional este o taxă unică care vizează companiile care beneficiază de pe urma unui eveniment de care nu sunt responsabile, în acest caz o creștere bruscă a prețului petrolului în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Această politică este în vigoare în prezent până în martie 2028 și înseamnă că firmele plătesc 35% din profiturile din Marea Britanie.

Firmele de petrol și gaze care operează în Marea Nordului sunt deja impozitate diferit față de alte firme. Acestea plătesc un impozit pe profituri de 30%, precum și o rată suplimentară de 10%. Aceasta înseamnă că, cu impozitul pe profit, firmele au o rată totală de impozitare de 75%.

Criticii acestei taxe au susținut că o rată de impozitare atât de ridicată ar putea afecta investițiile în proiecte din Marea Britanie.

BP a declarat că, în primele nouă luni ale acestui an, a plătit aproximativ 1,35 miliarde de dolari ca impozit pentru afacerile sale din Marea Nordului, din care 620 de milioane de dolari ca urmare a impozitului excepțional. În 2022, a plătit 2,2 miliarde de dolari în impozite, din care 700 de milioane de dolari ca urmare a acestei politici, notează BBC.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: