Grupul PPC, care în România a cumpărat Enel, a achiziționat Kotsovolos, principala companie de electronice și electrocasnice din Grecia/ Tranzacția valorează 200 de milioane de euro

Magazin PPC Sursa foto: PPC

Grupul grec Public Power Corporation, care a finalizat recent achiziția Enel România, anunță o nouă achiziție, de data aceasta în țara de origine. Astfel, Retailerul britanic de produse electrice Currys a declarat că va ieși din Grecia după ce a acceptat să vândă unitatea sa Kotsovolos către compania elenă de electricitate Public Power Corporation  pentru 200 de milioane de euro. Grupul britanic a declarat că cesiunea îi va simplifica structura, permițându-i să se concentreze pe piețele sale mai mari din Marea Britanie și Irlanda și țările nordice, scriu Reuters și publicația elenă Business Daily.

Public Power Corporation a declarat că tranzacția a fost o “mișcare de transformare, pe o piață care se schimbă la nivel global”, într-o eră a tranziției energetice. Kotsovolos este compania numărul 1 în domeniul electric și electronic din Grecia, arată publicația citată.

“Achiziția Kotsovolos, ca parte a planului nostru de investiții de 9 miliarde de euro, accelerează în mod semnificativ implementarea planului nostru de afaceri, care se bazează pe trei piloni, dezvoltarea ecologică, digitalizarea tuturor operațiunilor și centrarea pe client”, a afirmat președintele și CEO al PPC, Georgios Stassis.

Kotsovolos este un brand foarte puternic pe piața grecească. Compania are 95 de magazine, 92 în Grecia și 3 în Cipru , cu o suprafață totală de 143.000 mp, cu un număr total de angajați de peste 1.500 de persoane. Dintre acestea, 27 sunt megastore, de peste 2.000 mp.

În plus față de rețeaua extinsă de magazine fizice, Kotsovolos are o rețea de aprovizionare integrată, la nivel național, cu depozite proprii, o flotă privată de vehicule și o rețea mare de parteneri pentru instalarea aparatelor. Are o rețea de vânzări care, pe lângă magazinele fizice, include un call center și un e-shop de succes (kotsovolos.gr).

Pentru exercițiul financiar 1.5.2022 – 30.4.2023, Kotsovolos a avut o cifră de afaceri de 733 de milioane de euro, înregistrând o creștere de 12% față de 2022, EBITDA s-a ridicat la 49 de milioane de euro, iar împrumuturile bancare au fost aproape zero.

Finalizarea achiziției este preconizată să aibă loc în primul trimestru al anului 2024 și este supusă aprobărilor obișnuite pentru astfel de tranzacții de către autoritățile competente, inclusiv aprobarea acționarilor în cadrul Adunării Generale a Currys plc, precum și a Comisiei Europene sau a Comisiei Elene pentru Concurență.

PPC planificase deja pentru următorii cinci ani un plan de investiții de 100 de milioane de euro pentru crearea unei rețele logistice și a unei infrastructuri de transport, precum și a unor sisteme IT pentru gestionarea acestora, cu scopul de a dezvolta în mod autonom vânzările de produse. Prin urmare, investiția de 100 de milioane de euro în plus aduce astăzi rezultatul care ar fi necesitat mulți ani pentru a fi obținut.

Odată cu finalizarea achiziției activităților Enel din România și anunțarea acordului pentru achiziționarea Kotsovolos, PPC anunță că face pași în direcția transformării sale într-o companie lider în domeniul energiei curate în Europa de Sud-Est.

 

 

Sursa foto: PPC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *