Guvernul aprobă un proiect de lege privind participarea României la Sistemul de Informații Schengen

Harta Romania UE Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul aprobă în ședința de azi un proiect de lege privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Informatic Naţional de Semnalări şi participarea României la Sistemul de Informații Schengen, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgenţă a Guvernului nr.194/2002 privind regimul străinilor în România

Proiectul de lege vizează organizarea şi funcţionarea Sistemului Informatic Naţional de Semnalări şi participarea României la Sistemul de Informații Schengen, precum şi modificarea şi completarea Ordonanței de urgenţă a Guvernului nr.194/2002 privind regimul străinilor în România

Este vorba despre o etapă necesară în procesul tehnic de acces la spațiul Schengen.

“Vom aproba proiectul de lege care vizează îndeplinirea standaradelor tehnice ale acquis-ul Schegen, privind organizarea și funcționarea sistemului informatic de semnalări. În felul acesta, structurile din România vor reuși să se alinieze și să se angreneze mai ușor la prevedereile cuprinse în cele trei regulametne ale sistemului de informații Schengen, referitor la returnare, frontiere și cooperare. Prin acest act normativ, care va fi transmis după aprobare la parlament pentru dezbatere și aprobare, vom asigura schimbul de date între statele membre prin sistemul de informații Schengen”, a spus premierul Nicoale Ciucă, la începutul ședinței de guvern.

Legea stabilește măsurile premergătoare, condițiile și procedurile referitoare la introducerea și prelucrarea în Sistemul Informatic Național de Semnalări, a semnalărilor de interes național, în aplicarea la nivel național a anumitor prevederi ale regulamentelor europene.

Proiectul mai prevede că, pentru îndeplinirea atribuțiilor prevăzute de acastă lege, se alocă suplimentar
Autorităţii naţionale de supraveghere sumele necesare bugetării a 22 de posturi din numărul celor deja stabilite prin lege, iar sumele și resursele necesare se suportă de la bugetul de stat și sunt prevăzute distinct anual, cu această destinație, în bugetul Autorității naționale de supraveghere.

România așteaptă de 15 ani, de la intrarea în Uniunea Europeană, și intrarea în zona Schengen, care permite o mai liberă circulație în cadrul blocului european. Și, deși îndeplinește de câțiva ani cerințele tehnice, lipsa unui acord politic a întârziat de-a lungul timpului aderarea. Însă recent, oficialii europeni și-au manifestat în sfârșit susținerea pentru aderarea României, alături de vecini, în zona Schengen. Iar acest lucru va veni cu o serie de beneficii economice pentru țara noastră, conform specialiștilor consultați de Economedia aici.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *