Hackerii nord-coreeni au furat aproximativ 1,2 miliarde de dolari în criptomonede și alte active virtuale în ultimii cinci ani, mai mult de jumătate din această sumă numai în acest an, a declarat joi agenția de spionaj din Coreea de Sud, citată de AP.
Experții și oficialii spun că Phenianul a apelat la hacking-ul de cripto-monede și la alte activități cibernetice ilicite ca sursă de valută străină de care are mare nevoie pentru a-și susține economia fragilă și pentru a-și finanța programul nuclear în urma sancțiunilor dure ale ONU și a pandemiei COVID-19.
Capacitatea Coreei de Nord de a fura active digitale este considerată printre cele mai bune din lume, din cauza concentrării țării asupra infracțiunilor cibernetice de când sancțiunile economice ale ONU au fost înăsprite în 2017, ca răspuns la testele sale nucleare și cu rachete, a estimat principala agenție de spionaj din Coreea de Sud, Serviciul Național de Informații.
Sancțiunile ONU impuse în 2016-17 interzic exporturile cheie ale Coreei de Nord, cum ar fi cărbunele, textilele și fructele de mare și, de asemenea, au determinat statele membre să repatrieze lucrătorii nord-coreeni din străinătate. Economia sa a suferit și mai multe eșecuri după ce a impus unele dintre cele mai draconice restricții din lume împotriva pandemiei.
Serviciul Național de Informații a declarat că se estimează că hackerii nord-coreeni susținuți de stat au furat 1,2 miliarde de dolari în active virtuale din întreaga lume începând cu 2017, iar aproximativ 626 de milioane de dolari au fost furate numai în acest an. Peste 78 de milioane de dolari din total au provenit din Coreea de Sud.
Sud-coreenii se așteaptă ca hackerii nord-coreeni să efectueze mai multe atacuri cibernetice anul viitor pentru a fura tehnologii avansate sud-coreene și informații confidențiale privind politica externă și securitatea națională a Coreei de Sud.
La începutul acestei luni, diplomați de rang înalt din Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia au convenit să intensifice eforturile pentru a reduce activitățile cibernetice ilegale ale Coreei de Nord. În februarie, un grup de experți ai ONU a declarat că nord-coreenii continuă să fure sute de milioane de dolari de la instituții financiare și de la firme și burse de criptomonede.
În pofida dificultăților sale economice, Coreea de Nord a efectuat un număr record de teste de rachete în acest an, în ceea ce unii experți spun că este o încercare de a-și moderniza arsenalul și de a-și spori influența în viitoarele negocieri cu rivalii săi pentru a obține reducerea sancțiunilor și alte concesii.