Încrederea consumatorilor din zona euro scade la un minim aproape record

Redacția iun. 22, 2022 0 comentarii
magazin plastic fructe sacosa cumparaturi

Încrederea consumatorilor din zona euro a scăzut la cel mai mic nivel de la începutul pandemiei de coronavirus, în condițiile în care gospodăriile se confruntă cu creșterea prețurilor la energie și alimente, iar economiștii avertizează asupra riscului sporit de recesiune, scrie Financial Times.

Comisia Europeană a anunțat miercuri că indicatorul său rapid al încrederii consumatorilor din zona euro a scăzut luna aceasta cu 2,4 puncte, ajungând la -23,6. Acesta este cel mai slab nivel de la un minim record de -24,5 înregistrat în aprilie 2020, când criza Covid-19 s-a instalat.

Rezultatele au fost mai slabe decât se așteptau economiștii chestionați de Reuters, care prevăzuseră că încrederea consumatorilor din blocul de 19 țări va crește la -20,5.

Costul vieții crește în cel mai rapid ritm din istoria zonei monedei unice, după ce creșterea prețurilor la energie și alimente a dus inflația la 8,1% în anul până în luna mai. Salariile rămân în urma inflației, ceea ce face ca majoritatea gospodăriilor europene să aibă o situație mai proastă.

Economiștii preconizează că impactul combinat al inflației mai mari și al creșterii costurilor de finanțare – pe măsură ce băncile centrale cresc ratele dobânzilor – va afecta creșterea în zona euro.

Sursa Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *