Încrederea în economia zonei euro a ajuns în ianuarie la cel mai ridicat nivel din ultimele şapte luni

zona schengen euro UE bani Foto: Marian Vejcik / Dreamstime.com

Încrederea în economia zonei euro s-a îmbunătăţit în ianuarie, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimele şapte luni, pe fondul sporirii optimismului în toate sectoarele, exceptând construcţiile, în timp ce aşteptările inflaţioniste în rândul consumatorilor şi al companiilor au scăzut, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit datelor publicate de Comisia Europeană, indicele sentimentului economic (ESI) a crescut la 99,9 puncte în ianuarie, de la 97,1 puncte luna precedentă. Este cel mai ridicat nivel al indicelui din iunie 2022.

Sporirea optimismului scoate în evidenţă aşteptările că previzionata scădere a activităţii economice în cele 20 de ţări din zona euro, dacă va avea loc, va fi de mică amploare, în pofida preţului ridicat al energiei şi al efectelor războiului din Ucraina.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Paolo Grignani, economist la Oxford Economics, a apreciat că îmbunătăţirea încrederii confirmă că perioada cea mai dificilă pentru zona euro a fost depăşită.

Dar sporirea încrederii şi, prin urmare, perspectivele economice mai bune ar putea probabil determina BCE să menţină majorarea dobânzilor pentru a contracara inflaţia, care a fost peste 9% în decembrie, faţă de ţinta BCE de 2%.

“Îmbunătăţirea graduală a încrederii probabil va reasigura BCE de necesitatea continuării majorării dobânzilor în următoarele luni”, a declarat Grignani.

În ianuarie, indicele privind aşteptările inflaţioniste în rândul consumatorilor a scăzut la 17,7 puncte, de la 23,2 puncte în decembrie, sub media pe termen lung de 20 de puncte, o tendinţă care va mulţumi BCE, apreciază analiştii.

De asemenea, indicele privind aşteptările din industrie referitor la preţurile de vânzare a scăzut la 31,9 puncte, de la 37,8 puncte luna precedentă, un semn al atenuării presiunilor inflaţioniste.

În industrie, încrederea s-a îmbunătăţit de la minus 0,6 puncte în decembrie, la 1,3 puncte în ianuarie, în timp ce încrederea în sectorul serviciilor, responsabil pentru două treimi din PIB-ul zonei euro, a urcat peste aşteptări, la 10,7 puncte, de la 7,7 puncte.

În plus, a sporit încrederea în rândul consumatorilor, de la minus 22,1 puncte în decembrie la minus 20,9 puncte în ianuarie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: