Inflaţia rămâne cea mai mare îngrijorare şi cel mai mare risc extern în următoarele 3 luni pentru investitorii români, iar 70% dintre aceştia cred că banca centrală va majora dobânzile pe parcursul acestui an, potrivit unui sondaj realizat de o platformă de investiţii și citat de Agerpres. În ciuda intensificării ameninţărilor din regiune, mai puţini investitori români se tem de un conflict internaţional – 24% în ultimul sondaj.
Pe de altă parte, în pofida intensificării ameninţărilor din regiune, mai puţini investitori români se tem de un conflict internaţional, 24% în ultimul sondaj, faţă de 26% cu un trimestru înainte, tendinţă contrară celei prezente în regiune.
“Conform sondajului eToro Retail Investor Beat, pentru investitorii români, inflaţia rămâne cea mai mare îngrijorare şi cel mai mare risc extern în următoarele 3 luni – 53% (faţă de 51% în T3), urmată de economia românească (45%) şi economia globală (40%). În ciuda intensificării ameninţărilor din regiune, mai puţini investitori români se tem de un conflict internaţional, 24% în ultimul sondaj, faţă de 26% cu un trimestru înainte. Aceasta este o tendinţă contrară celei prezente în regiune. Investitorii polonezi se tem mai mult de război, de la 19% în trimestrul al treilea din 2021 la 32% în ultimul trimestru al anului trecut. Şi temerile cehilor privind un posibil conflict au crescut de la 19% la 26%”, a apreciat analistul eToro Bogdan Maioreanu, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.
În România, cei mai puţin îngrijoraţi de un posibil conflict în regiune sunt investitorii tineri, de până la 34 de ani, respectiv 22%. Singura generaţie a cărei îngrijorare cu privire la un conflict a crescut este cea de peste 55 de ani, procentul ajungând la 27%, în creştere de la 26% în ultimul trimestru.
Acelaşi nivel de îngrijorare ca şi în cazul unui conflict internaţional îl manifestă investitorii români şi pentru posibilitatea creşterii taxelor (24%).
În ceea ce priveşte economia românească, 81% dintre investitori au declarat că sunt foarte încrezători în siguranţa locului de muncă, iar 77% sunt încrezători în ceea ce priveşte veniturile şi nivelul de trai. Cu toate acestea, 74% dintre români nu au încredere în evoluţia viitoare a economiei locale.
Legat de măsurile antiinflaţioniste, 70% dintre respondenţi cred că Banca Naţională a României va majora în continuare dobânzile în 2022. Pentru a se pregăti pentru acest lucru, 28% au declarat că au rambursat datorii, 22% au economisit mai mult şi 19% au cumpărat mai multe active criptografice. 22% nu au luat nicio măsură pentru a se proteja de un astfel de eveniment.
În 2022, 39% intenţionează să investească mai mult, în timp ce 37% vor investi aceeaşi sumă ca în 2021. Domeniul în care mai mulţi români plănuiesc să investească în acest an este cel al criptoactivelor, 51% declarând că intenţionează să aibă acest instrument în portofoliu, faţă de 49% cu un trimestru înainte. Două treimi din investitorii români (66%) consideră că Bitcoin va fi cea mai bună opţiune de cumpărare de investiţii în următoarele 3 luni, urmată de Ethereum (40%) şi Litecoin (23%).
Anul trecut, top 5 cele mai cumpărate criptoactive de către românii de pe platforma eToro au fost, în ordine, Cardano, Bitcoin, Ethereum, Ripple şi Dogecoin.
Tehnologia rămâne cel mai interesant sector (43%), urmat de energie (39%), sănătate (35%) şi imobiliare (31%).
Pe de altă parte, piaţa americană, puternic concentrată pe tehnologie, a înregistrat pierderi săptămâna trecută din cauza temerilor legate de măsurile antiinflaţioniste ale Fed.
Cercetarea a fost realizată de Opinium în perioada 30 noiembrie 2021- 14 decembrie 2021 pe eşantion de 9.000 de investitori individuali din 12 ţări – câte 1000 în Marea Britanie, SUA, Germania, Franţa, şi 500 de investitori individuali în Italia, Spania, Olanda, Danemarca, Australia, Polonia, România şi Republica Cehă.