Laureatul Nobel Paul Krugman compară criptomonedele cu criza creditelor ipotecare din 2008

Monede virtuale Bitcoin - pexels- Roger Brown Foto: Monede virtuale (Pexels / Roger Brown)

Economistul laureat al Premiului Nobel Paul Krugman a avertizat asupra pieței volatile a criptomonedelor, comparând-o cu criza creditelor ipotecare subprime de la sfârșitul anilor 2000, scrie CNBC.

Într-un articol de opinie pentru The New York Times de joi, Krugman a spus că „văd paralele incomode” între cripto și criza subprime din SUA, care a pus în genunchi întreaga piață imobiliară și a declanșat criza financiară globală din 2007-2008.

„Există ecouri tulburătoare ale crizei subprime de acum 15 ani”, spune Krugman în articol.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Criza subprime a fost în esență rezultatul faptului că băncile acordau împrumuturi persoanelor cu risc mai mare, într-o perioadă în care ratele dobânzilor erau scăzute și prețurile locuințelor creșteau. Odată ce piața a devenit saturată, proprietarii de case s-au trezit cu capitaluri proprii negative, incapabili să ramburseze împrumuturile, ceea ce a dus la pierderi considerabile pentru creditori.

Krugman susține că investitorilor în criptomonede li se vând în mod similar produse financiare speculative fără să înțeleagă cu adevărat riscurile implicate. Este de remarcat că Krugman este un cunoscut critic al Bitcoin, care a comparat anterior criptomoneda cu o schemă Ponzi.

„Mulți debitori nu au înțeles în ce se bagă”, a spus el în articolul de opinie de la NYT. „Și criptomonedele, cu fluctuațiile lor uriașe ale prețurilor aparent fără legătură cu elementele fundamentale, sunt la fel de riscante pe cât poate fi o clasă de active”, spune el.

Laureatul Nobel nu este însă convins că criptomonedele prezintă un risc sistemic: „Numerele nu sunt suficient de mari pentru a face asta”. Întreaga piață cripto valorează aproximativ 1,7 trilioane de dolari, conform datelor CoinGecko.

Bitcoin și alte monede digitale au scăzut brusc în ultimele săptămâni. La un preț de puțin peste 37.000 de dolari, cea mai mare monedă din lume este în prezent cu aproximativ 46% mai jos decât cel mai mare nivel record din noiembrie, de aproape 69.000 de dolari. La apogeu, întreaga piață cripto a valorat un total de 3 trilioane de dolari.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: