Lecțiile pandemiei. Cum vor arăta casele viitorului, pregătite pentru telemuncă

salon mobila milano

Expozanţii de la Salonul de mobilă de la Milano vin cu idei pentru a ne adapta la modul de viaţă post-pandemie. Printre exemple: o masă de biliard care se poate transforma în birou sau loc pentru luat masa, o bibliotecă ce poate deveni raft pentru dosare, panouri antifonice pentru a facilita telemunca – , transmite agenția AFP, citată de Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În perioada de izolare, casa s-a transformat în birou, şcoală, sală de sport, spaţiu de joacă şi chiar restaurant, bulversând viaţa cotidiană a locuitorilor său, pentru care au dispărut barierele dintre sfera privată şi cea profesională.

“Casa a devenit un refugiu pentru locuitorii săi: un loc primitor ce reflectă personalitatea fiecăruia, dar care oferă şi o anumită flexibilitate. De aici căutarea de materiale care să fie plăcute la atingere, dar şi de piese multifuncţionale care permit modularea şi personalizarea spaţiilor”, a comentat preşedintele Salonului de mobilă, Maria Porro.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Pe una dintre aleile Salonului, privirile tuturor vizitatorilor sunt atrase de o masă de biliard care se poate transforma în birou sau loc pentru luat masa.

“Cererea a crescut odată cu pandemia, deoarece oamenii şi-au redescoperit casa şi vor un spaţiu de joc care să se tranforme uşor în loc de luat masa sau birou”, explică Guido Rossi, director comercial la MBM Biliardi.

Firma Ferrimobili oferă o etajeră care ascunde un birou pentru scris extensibil, adaptat la nevoile celor aflaţi în telemuncă. “Este o soluţie ideală pentru spaţiile mici. Odată cu pandemia, clienţii vor o casă mai funcţională, dar şi mai elegantă în acelaşi timp”, subliniază Domenico Tescione, agent comercial la Ferrimobili, ale cărei venituri au crescut cu 20% comparativ cu anul trecut.

Sectorul italian al mobilei a cunoscut un an 2020 dificil, cu o scădere a cifrei de afaceri cu 8,9%, până la 21,2 miliarde de euro. În primul semestru al acestui an, vânzările au revenit pe plus cu 51,7%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, şi chiar au depăşit nivelul de dinaintea pandemiei, cu un avans de 14,3% comparativ cu 2019.

Confortul este din ce în ce mai căutat. “Să munceşti timp de mai multe ore pe o masă veche şi pe scaune neadaptate este insuportabil”, subliniază Andrea Bottoli, director de vânzări la firma Martex. Iar cei care lucrează în regim de telemuncă şi participă la videoconferinţe pe Teams sau Zoom sunt din ce în ce mai preocupaţi de imaginea lor. “Caută să arate cel mai frumos colţ al casei lor şi reglează lumina pentru a nu avea aerul că sunt prea obosiţi”, adaugă Bottoli.

Înainte de pandemie “clienţii care căutau mobilier de birou cereau ca acesta să fie precum cel de acasă. Acum este invers, vor un birou acasă, fără ca acesta să semene cu un loc de muncă”, a comentat designerul India Mahdavi. O altă tendinţă: “în timpul izolării, oamenii vroiau ca locuinţa lor să fie una foarte veselă, deci mai multă culoare şi verdeaţă, graţie unor jardiniere pe balcon”, continuă acest arhitect care a venit la Milano pentru a prezenta scaunele comandate de Dior.

Căutarea de materiale durabile, solide şi respectuoase cu mediul înconjurător este omniprezentă la Salonul mobilei, unde este expusă o “pădure urbană”, care numără aproximativ 100 de arbori şi care îi va întâmpina pe vizitatorii expoziţiei până vineri, după care copacii vor fi replantaţi în oraşul Milano.