Liderii UE propun dezbateri anuale privind ajutorul acordat Ucrainei pentru a depăși opoziția Ungariei/ Cele 50 de miliarde de euro, acordate până în 2027

ucraina, uniunea europeana, steag, drapel Sursa foto: President of Ukraine (president.gov.ua)

Liderii Uniunii Europene vor propune joi organizarea unei dezbateri anuale privind un pachet de ajutor planificat de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, în încercarea de a depăși opoziția Ungariei, potrivit proiectului de concluzii ale summitului, scrie Reuters.

Ajutorul UE ar urma să contribuie la acoperirea nevoilor Ucrainei pentru perioada 2024-2027, cu 33 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi ieftine și 17 miliarde de euro sub formă de granturi de la bugetul UE pentru a oferi Kievului o finanțare stabilă în timp ce luptă împotriva invaziei Rusiei.

Ungaria, care cultivă legături strânse cu Moscova, a făcut presiuni pentru o revizuire anuală care i-ar da dreptul de veto asupra plăților în fiecare an. Acest lucru contravine ideii de finanțare previzibilă și alte țări UE îl resping, dar dacă banii trebuie să provină din bugetul UE, este nevoie de unanimitate între cele 27 de țări UE, astfel încât este necesar acordul Ungariei.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

În cea mai recentă versiune a proiectului de concluzii ale summitului, consultată de Reuters, liderii UE spun că ar putea organiza anual dezbateri privind modul în care sunt cheltuiți banii UE de către Ucraina, pe baza rapoartelor Comisiei Europene.

Acest lucru nu i-ar da Ungariei dreptul de veto asupra banilor, dar ar putea înlătura îngrijorările.

“Consiliul European va organiza o dezbatere în fiecare an cu privire la punerea în aplicare a facilității, în vederea furnizării de orientări privind abordarea UE față de situația care decurge din războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, se arată în proiect.

Nu era clar dacă premierul Ungariei, Viktor Orban, va fi de acord cu un astfel de acord joi.

Ungaria nu este convinsă încă

Miercuri, ambasadorul Ungariei le-a spus omologilor săi din UE, la o reuniune pregătitoare, că Budapesta dorește în continuare mecanismul de veto, iar alte țări din UE l-au respins.

De asemenea, diplomații spun că Budapesta nu dorește doar un drept de veto anual, ci și să nu contribuie la costurile mai mari ale serviciului pentru împrumuturile comune ale UE pentru fondul de redresare, argumentând că nu și-a primit banii din cauza preocupărilor legate de statul de drept.

Deoarece fondurile de redresare pentru Ungaria sunt încă înghețate, iar schema se termină în 2026, Budapesta dorește, de asemenea, ca UE să prelungească durata de viață a programului cu doi ani, până în 2028.

Diplomații și oficialii UE susțin că nici o scutire de la contribuția la costurile mai mari ale dobânzilor, nici o prelungire a programului fondurilor de recuperare nu sunt posibile din punct de vedere legal.

Diplomații au declarat că utilizarea bugetului UE, numită “soluție la 27”, deoarece toate țările trebuie să semneze, este în continuare rezultatul preferat, dar că cele 26 de țări ale UE, altele decât Ungaria, ar putea, de asemenea, să găsească între ele o soluție în afara bugetului UE, dacă este necesar, pentru a asigura fonduri pentru Ucraina.

“Dacă o soluție la 27 este imposibilă, atunci va trebui să ne mișcăm la 26”, a declarat un diplomat UE după o discuție a ambasadorilor UE pe această temă.

Organizarea finanțării în afara bugetului UE, fără a fi nevoie de aprobarea Ungariei, ar fi mai costisitoare și mai complexă și mai dificilă din punct de vedere politic, dar perfect posibilă folosind aceeași metodă pe care UE a folosit-o pentru a plăti 18 miliarde de euro Kievului în 2023, au spus diplomații.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: