Maia Sandu: Moldova își va folosi rezervele de gaze sau va cumpăra gaze de la alți furnizori, dacă se oprește aprovizionarea din Rusia

Redacția sept. 30, 2022 0 comentarii
gaze

Republica Moldova explorează diverse scenarii în cazul în care Gazprom va înceta să o aprovizioneze cu gaze, a declarat președintele moldovean Maia Sandu, citată de agenția de presă Interfax.

„Încă nu știm ce va face Gazprom la 1 octombrie, deși mai sunt doar câteva ore până la această dată. Să sperăm că Gazprom își va respecta în continuare obligațiile sale, obligațiile contractuale”, a declarat Sandu, vineri, în cadrul unei conferințe de presă comune cu comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn.

„Dacă Gazprom decide totuși să întrerupă (n.r. – furnizarea de gaze) către Moldova, avem rezerve pentru o perioadă scurtă, câteva săptămâni. Le vom folosi. După aceea, guvernul va lua alte măsuri, inclusiv achiziționarea de gaze din alte surse”, a declarat Sandu.

Dacă Gazprom va opri livrările în pofida existenței unui contract pe patru ani, asta va însemna că „nu vor să vândă gaze în Moldova la un preț mai mic”, a spus ea.

Același lucru este valabil și pentru alimentarea cu energie electrică a Republicii Moldova de la centrala electrică regională GRES din Transnistria, care funcționează cu gaz rusesc, a spus Sandu.

„Discutăm situația cu Tiraspolul, Ucraina și alți furnizori de energie”, a spus ea.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *