Marea Britanie: Prețurile locuințelor înregistrează cel mai mare declin anual din 2009 încoace

casa locuinta bani

Prețurile caselor sunt cu 5,3% mai mici față de luna august a anului trecut, în cel mai mare declin anual din 2009 încoace, potrivit Nationwide, transmite BBC Business.

Societatea de construcții a precizat că scăderea a reprezentat o scădere de 14.600 de lire sterline pentru o locuință tipică din Marea Britanie de când prețurile locuințelor au atins un vârf în august 2022.

Aceasta a spus că costurile mai mari de împrumut pentru cumpărători au dus la o încetinire a activității pe piața imobiliară.

De asemenea, aprobările de credite ipotecare sunt cu aproximativ 20% sub nivelurile de dinainte de Covid.

Din decembrie 2021, Banca Angliei a majorat ratele dobânzilor de 14 ori la rând, în încercarea de a limita creșterea prețurilor de consum în Marea Britanie. Rata de bază a băncii se situează acum la 5,25%.

Aceasta, la rândul său, a dus la creșterea ratelor ipotecare de către creditori, punând o presiune sporită asupra cumpărătorilor de locuințe.

Economistul-șef al Nationwide, Robert Gardner, a declarat că, din cauza creșterii costului împrumuturilor, scăderea prețurilor medii ale locuințelor “nu este surprinzătoare”.

El a declarat pentru emisiunea Today de la BBC că accesibilitatea pentru casă este “mult mai întinsă decât era înainte”, arătând că o rată tipică se îndreaptă acum spre 6%, comparativ cu 1,5% la sfârșitul anului 2021.

“În mod clar, acest lucru a avut un mare impact asupra pieței în ansamblu”, a adăugat el. “Cred că va fi nevoie de timp pentru ca lucrurile să se redreseze deloc”.

Potrivit serviciului de informații financiare Moneyfacts, rata medie a creditelor ipotecare fixe pe doi ani a fost vineri de 6,7%, în timp ce rata medie fixă pe cinci ani a fost de 6,19%.

Prețul mediu al locuințelor din Marea Britanie a atins un vârf de 273.751 de lire sterline în august 2022, dar a scăzut la 259.153 de lire sterline luna trecută.

Deși scăderea este cea mai mare din 2009 încoace, prețurile proprietăților sunt încă mult mai mari decât în august 2021, când media era de 248.857 de lire sterline.

Nationwide este unul dintre cei mai mari creditori ipotecari din țară. Dar cifrele societății de construcții iau în considerare doar cumpărătorii cu ipoteci și nu îi includ pe cei care achiziționează locuințe cu bani gheață sau cu oferte buy-to-let.

Potrivit site-ului imobiliar Zoopla, persoanele cu credite ipotecare reprezintă în prezent 60% din toate vânzările de locuințe, față de 31,8% cumpărători cu bani gheață și buy-to-let care reprezintă restul de 8,2%.

Dl Gardener a spus că în ultima vreme a existat o “schimbare modestă” în ceea ce privește tipul de proprietăți achiziționate de cumpărătorii care au avut nevoie de un credit ipotecar.

“În timp ce tranzacțiile sunt mai mici decât nivelurile de dinaintea pandemiei în toate tipurile de proprietăți, cel mai mare declin a fost în cazul caselor individuale”, a spus el.

Dl Gardner a spus că există semne că cumpărătorii se îndreaptă spre “proprietăți mai mici și mai puțin costisitoare, apartamentele înregistrând un declin mai mic”.

Apartamentele au rămas “relativ mai accesibile”, a adăugat el. Prețul proprietăților unifamiliale a crescut cu 23% de la începutul pandemiei Covid în 2020, în timp ce prețul apartamentelor a crescut cu 13%.

Potrivit Nationwide, finalizările de credite ipotecare în prima jumătate a anului 2023 au fost cu 33% mai mici decât în 2019.

Numărul celor care cumpără pentru prima dată a scăzut cu 25% față de nivelurile de dinaintea pandemiei, iar achizițiile de locuințe cu chirie au scăzut cu 30%.

În schimb, tranzacțiile cu numerar sunt în creștere cu 2%.

Finanțatorul a declarat că un cumpărător pentru prima dată “care câștigă salariul mediu și cumpără o proprietate tipică pentru prima achiziție cu un depozit de 20%” ar vedea acum că plata lunară a ipotecii “absoarbe peste 40% din salariul său net”.

Gardner a declarat că, deși activitatea de pe piața imobiliară va rămâne probabil moderată pe termen scurt, creșterile veniturilor împreună cu prețurile mai mici ale locuințelor “ar trebui să contribuie la îmbunătățirea accesibilității locuințelor în timp, mai ales dacă ratele ipotecare se vor modera odată ce [ratele dobânzilor] vor atinge un nivel maxim”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *