Marea Britanie, proiect de lege pentru a reprima spălarea de bani. Legea e văzută ca o nouă sancțiune pentru invazia Rusiei în Ucraina

Boris Johnson Sursă foto: Boris Johnson/Facebook

Marea Britanie va prezenta, luni, în parlament, un proiect de lege care vizează combaterea criminalităţii economice şi a spălării de bani, reprezentând un răspuns suplimentar la invazia Rusiei în Ucraina. Premierul britanic, Boris Johnson, numeşte proiectul de lege o încercare de a reprima spălarea de „bani murdari”, informează Reuters, citat de News.ro.

„Nu este loc pentru bani murdari în Regatul Unit. Acţionăm mai rapid şi mai ferm pentru a prăbuşi faţada în spatele căreia se ascund de prea mult timp cei care susţin campania distrugătoare a preşedintelui rus, Vladimir Putin”, afirmă Johnson.
„Cei care îl susţin pe Putin sunt avertizaţi: ei nu vor mai avea unde să-şi ascundă câştigurile nejustificate”, a subliniat el.

Proiectul de lege a fost propus pe fondul solicitărilor parlamentarilor din opoziţie şi ale celor din Partidul Conservator de a opri fluxul de numerar rusesc în Londra, numit de unii „Londongrad”, din cauza numeroaselor proprietăți cumpărate de ruși în zone de lux ale orașului.

Guvernul a anunţat că noul proiect de lege va ajuta Agenţia Naţională a Criminalităţii (NCA) să împiedice spălarea banilor de către proprietarii străini în Marea Britanie şi să se asigure că oligarhii corupţi pot primi o notificare judecătorească pentru avere nejustificată (UWO).

Noile legi vor introduce un registru al entităţilor de peste mări, care va solicita proprietarilor străini anonimi de proprietăţi din Marea Britanie să-şi dezvăluie identităţile reale. Entităţile care nu vor declara beneficiarul real se vor confrunta cu restricţii în momentul vânzării proprietăţilor, iar cei care nu respectă legea riscă până la cinci ani de închisoare, a spus guvernul.

De asemenea, UWO-urile vor fi revizuite pentru a împiedica oamenii să se ascundă în spatele societăţilor fictive, pentru a acorda organelor de aplicare a legii mai mult timp pentru revizuirea materialelor, dar şi pentru a le proteja de costuri juridice substanţiale în cazul în care procesele nu au succes.

Sursă foto: Boris Johnson/Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *