Marile companii europene din sectorul apărării prosperă odată cu creşterea cheltuielilor militare

Rheinmetall, producator armament, germania, militar, conflict, razboi, tanc leopard Sursa foto: Chris Emil Janssen / imago stock&people / Profimedia

Cele mai mari cinci companii europene din sectorul apărării au încheiat anul 2024 cu un profit global de 6,313 miliarde de euro, cu 10,55% mai mult decât în 2023, şi cu perspective optimiste pentru următorii ani, ca urmare a achiziţiilor pentru ajutorul militar oferit Ucrainei în războiul cu Rusia şi deciziei unor ţări europene de a-şi suplimenta cheltuielile pentru înarmare în urma acestui război şi a incertitudinilor generate de evoluţia politicii externe a SUA în mandatul noului preşedinte Donald Trump, relatează miercuri agenţia EFE.

Astfel, compania britanică BAE Systems, cea italiană Leonardo, cea franceză Thales, cea germană Rheinmetall, precum şi Airbus, toate companii lider în Europa, şi-au majorat anul trecut cifra de afaceri cu 13,6%, ajungând la încasări totale de 94,12 miliarde de euro, şi au perspective îmbunătăţite pentru anii următori, când vor avea de onorat numeroase noi comenzi primite.

De pildă, Thales are un carnet de comenzi care depăşeşte deja încasările de anul trecut, în timp ce Leonardo a trebuit să-şi revizuiască planul industrial pentru a putea onora cererea, pe care o estimează la circa 106 miliarde de euro pentru perioada 2025-2029, transmite Agerpres.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

La rândul său, directorul general al grupului Rheinmetall, Armin Papperger, a declarat că această companie a investit circa 8 miliarde de euro în ultimii ani pentru a construi noi fabrici şi a-şi asigura lanţul de aprovizionare, observând că Europa a intrat “într-o eră a reînarmării”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Perspectivele industriei europene de apărare se văd şi pe Bursă. De exemplu, valoarea acţiunilor Rheinmetall a crescut cu peste 137% de la începutul anului 2025. O creştere mai redusă, dar totuşi semnificativă, de 44%, au acţiunile BAE Systems, în timp ce Leonardo estimează anul acesta o creştere a valorii acţiunilor sale cu 81%. În schimb, valoarea acţiunilor Airbus a crescut cu numai 7,3% de la începutul anului.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat pe 4 martie un plan numit “ReArm Europe”, care urmăreşte mobilizarea în următorii patru ani a circa 800 de miliarde de euro pentru reînarmarea blocului comunitar şi oferirea de ajutor militar Ucrainei.

Comisia Europeană a stabilit în cadrul acestui plan să nu mai ia în calcul în procedurile sale de deficit excesiv împotriva statele membre ale UE un procent de 1,5% din PIB, dacă fonduri echivalente acestui procent sunt alocate suplimentării bugetelor Apărării.

Va fi astfel creat un “spaţiu fiscal” prin care statele UE vor putea mobiliza circa 650 de miliarde de euro fonduri suplimentare pentru înarmare în următorii patru ani. Totuşi, aceste fonduri se vor reflecta în creşterea datoriilor publice şi în deficitele bugetare ale statelor UE, singura facilitate fiind că ele vor fi excluse de Comisia Europeană din calculele sale privind deficitul.

Diferenţa de 150 de miliarde de euro din acest plan va consta în împrumuturi atrase de pe pieţele de capital şi acordate statelor membre pentru investiţii în sectorul apărării. În alocarea acestor împrumuturi, Comisia Europeană va acorda prioritate proiectelor ce implică societăţi producătoare din Europa şi Ucraina, iar cel puţin 65% din componentele echipamentelor militare fabricate vor trebui să fie de origine europeană.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.