Peste 10.000 de milionari au plecat din Marea Britanie în ultimul an, arată o analiză a firmei de consultanţă New World Wealth (NWW) publicată în cotidianul “The Times”, transmite DPA, transmite Agerpres.
Taxele, creşterea dominaţiei SUA şi Asia în sectorul hi-tech global, diminuarea importanţei bursei de valori de la Londra precum şi deteriorarea sistemului medical se numără printre factorii care stau în spatele acestui exod, susţin analiştii de la New World Wealth (NWW).
Potrivit acestei firme, Marea Britanie a pierdut 10.800 milionari în 2024, comparativ cu 4.200 de milionari pierduţi în 2023. Doar China a pierdut mai mulţi rezidenţi înstăriţi în aceiaşi perioadă.
De asemenea, Marea Britanie a pierdut 16.500 de milionari din cauza migraţiei în perioada 2017-2023, perioadă în care au avut loc Brexitul şi pandemia de coronavirus, arată datele New World Wealth (NWW).
Începând din 1950 şi până la începutul anilor 2000, Marea Britanie, şi în special Londra, a fost una din principalele destinaţii din lume pentru milionari şi a fost foarte populară în rândul familiilor înstărite în Europa continentală, Africa, Asia şi Orientul Mijlociu, susţine directorul de cercetare de la NWW, Andrew Amoils.
Paris, Dubai, Amsterdam, Monaco, Geneva, Sydney şi Singapore par a fi principalele destinaţii pentru milionarii care au plecat din Marea Britanie, în timp ce Florida, Algrave, Malta şi riviera italiană sunt şi ele zona atractive pentru retragere.
Andrew Amoils spune că există mai multe motive pentru plecarea milionarilor din Marea Britanie. “Nerezidenţii înstăriţi au fost vizaţi de taxe suplimentare, ceea ce i-a făcut pe mulţi dintre ei să plece din ţară”, a spus Andrew Amoils. În plus, nivelul câştigurilor de capital şi taxele pe proprietăţi imobiliare i-au descurajat pe pensionarii şi proprietarii de firme înstăriţi, iar aceste taxe au avut efecte secundare asupra gestionării de active şi sectorului birourilor de familie, care au dat semne de declin.
“Istoric, o mare parte a atractivităţii Marii Britanii a stat în limba sa, engleza, care este prima sau a doua limbă în rândul majorităţii indivizilor înstăriţi din întreaga lume. Cu toate acestea, de-a lungul timpului asta a devenit mai puţin important pe măsură ce au crescut economiile altor ţări vorbitoare de engleză (SUA, Australia şi Canada)”, a spus Amoils. “Mai mult, există acum mai multe pieţe cu venituri mari unde cei care vorbesc doar engleză se pot descurca, inclusiv cele din Singapore, Emiratele Arabe Unite, Noua Zeelandă, Malta, Elveţia şi Mauriţius. Şcolile şi universităţile de top din aceste ţări s-au îmbunătăţit şi ele şi multe dintre ele sunt evaluate acum la egalitate cu cele din Marea Britanie”, a adăugat Amoils.
Fondatorul firmei Pimlico Plumbers, Charlie Mullins, care s-a mutat în Spania a declarat pentru cotidianul The Times că: “Marea Britanie are probleme. Nu o să dau vina în întregime pe laburişti, conservatorii au şi ei partea lor de vină, dar laburiştii au înrăutăţit lucrurile. Au majorat taxele, au introdus noi legi cu privire la ocupare forţei de muncă, precum obligaţia de a avea un contract încă din prima zi. Toate acestea îngreunează derularea unei afaceri”.