Ministrul Energiei: Creşterea preţului la gaze e dirijată de Rusia, prin Gazprom / Preţul va scădea după inaugurarea Nord Stream 2

Virgil Popescu Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Creşterea preţurilor la gaze naturale e dirijată de Federaţia Rusă, prin Gazprom, a afirmat, vineri, ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe Facebook.

„Referitor la preţurile la gaze este o creştere pur şi simplu dirijată de către Federaţia Rusă, de către Gazprom. Părerea mea apropo de gaze, după ce va fi operaţional Nord Stream 2 vom vedea o scădere a preţului”, a susţinut Virgil Popescu.

Pe subiectul preţurilor la electricitate, ministrul Energiei a menţionat că producătorii care nu folosesc surse fosile vând în prezent energia la preţul marginal de pe piaţă, în contextul în care Pactul Green Deal a majorat cu peste 100% preţul certificatelor de carbon plătite de producătorii de energie din surse fosile.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

„Referitor la energie electrică, Pactul Green Deal a dus o creştere de la 22 la 55 de euro a certificatului de CO2. Toţi ceilalţi producători care nu folosesc energie fosilă, care nu plătesc CO2, vând energia la preţul marginal de pe piaţă, de aceea este această creştere, coroborată cu o creştere economică, cu o revenire din pandemie, o creştere a energiei electrice atât în Europa cât şi în Asia, unde se consumă foarte foarte mult. Atât la energie electrică, cât şi la gaze, creşterea consumului a fost foarte mare”, a precizat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a afirmat că 10 milioane de români vor primi în această iarnă bani de la Guvern pentru plata facturilor de gaze şi electricitate.

„Ce putem face? Sigur, pe lângă consumatorul vulnerabil care sper să iasă repede din Parlament. Totodată, lucrăm la două scenarii de compensare a facturilor atât la energie electrică, cât şi la gaze naturale, pentru români. Mergem până la venitul mediu sau consumul mediu. Ceea ce am promis vom face şi aproximativ 10 milioane de români vor primi ajutor financiar, în această iarnă, pentru plata facturilor de energie electrică şi gaze naturale”, a declarat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a mai arătat că preocuparea principală a instituţiei pe care o conduce este crearea de noi capacităţi de producţie a energiei electrice şi de dezvoltare a reţelei de transport de gaze.

„Preocuparea principală a Ministerului Energiei, per ansamblu, este crearea de noi capacităţi de producţie a energiei electrice, de întărire a reţelei de transport a energiei electrice, de dezvoltare a reţelei de transport de gaze şi, în paralel, reţeaua de distribuţie a energiei electrice şi a gazelor naturale, pentru a putea creşte gradul de acces al românilor la gaze naturale”, a afirmat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a explicat că a făcut toate aceste afirmaţii în cadrul conferinţei „Black Sea and Balkans Security Forum”, unde a reiterat că dezvoltarea energiei nucleare este esenţială pentru decarbonare.

„Am onorat invitaţia de a participa la a cincea ediţie a conferinţei ‘Black Sea and Balkans Security Forum’, la panelul ‘Opportunities in the Black Sea Region for the Energy Sector. Development, Cooperation, Supplier Diversification’. Am vorbit despre energie, despre legătura dintre energie şi Marea Neagră, despre securitatea energetică a României, despre colaborarea cu partenerii strategici europeni şi americani, despre faptul că decarbonare fără energie nucleară, după părerea mea şi a multor miniştri din UE şi de peste Ocean nu se poate realiza, de aceea dorim cu ardoare să dezvoltăm Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă şi, de ce nu, să aducem tehnologii noi, inovatoare în România în domeniul nuclear. Ne uităm foarte serios şi la energia eoliană off-shore”, a menţionat Virgil Popescu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Afirmatia Dv. – ca pretul gazelor naturale VA SCADEA dupa punerea in functiune CONDUCTEI nORDSTREAM ii nu are nici o logica !!! rUSIA POATE EXPORTA SI PRIN CONDUCTELE EXISTENTE in Ukraina – Dar Rusia a comunicat CLAR ca aceste conducte nu vor fi utilizate DECAT LA O FOARTE MICA CAPACITATE !! Deci – daca vor sa livreze au CAPACITATE DISPONIBILA prin Uktraina – dar NU VOR SA O UTILIZEZE

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.