Norvegia are în vedere o producție mare de gaze până în 2030, spune ministrul Energiei. Norvegia a devenit cel mai mare furnizor de gaze din Europa

gaze, aragaz, foc Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Norvegia intenționează să își mențină nivelul actual ridicat de producție de gaze până la sfârșitul deceniului, în condițiile în care Europa intenționează să renunțe la importurile rusești din cauza invaziei Moscovei în Ucraina, a declarat marți ministrul norvegian al energiei, scrie Reuters.

„Mă aștept să putem menține nivelurile de producție la care ne aflăm acum până în 2030″, a declarat Terje Aasland într-un interviu acordat Reuters. „Vedem că există proiecte și, de asemenea, planuri de dezvoltare și operare care vin acum și care pot ajuta la menținerea volumelor mari de gaze în viitor”, a spus el.

Țara nordică ar urma să producă aproximativ 122 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaze în acest an, potrivit previziunilor oficiale făcute în luna mai, o creștere de 8% față de 2021, fiind posibil să bată recordul stabilit în urmă cu cinci ani.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Direcția Norvegiană a Petrolului a prezis în ianuarie că producția de gaze va fi de 118 miliarde de metri cubi – mai mică decât nivelul actual – în 2026, cel mai îndepărtat an prognozat de autoritatea de reglementare.

Norvegia este în prezent cel mai mare furnizor de gaze din Europa, potrivit datelor Refinitiv Eikon, depășind Rusia, care și-a redus livrările de gaze.

De asemenea, ministrul a declarat că este mai încrezător în ceea ce privește cererea pe termen lung pentru gazul norvegian în Europa, după ce membrul non-UE și Uniunea Europeană au semnat în iunie un acord pentru a spori importurile de gaz din platoul continental norvegian.

Norvegia a răspuns deja la cererea mai mare din partea Europei prin devierea mai multor gaze pentru exporturi, în loc să le injecteze înapoi în sol pentru a stimula producția de țiței.

Prețul gazului european aproape s-a triplat în acest an, după ce a atins în repetate rânduri noi recorduri. Cu toate acestea, Norvegia nu intenționează să vândă gaze sub prețul pieței, așa cum au propus unii analiști și mass-media.

Cel mai mare producător norvegian de petrol și gaze, Equinor (EQNR.OL), deținut majoritar de stat, își propune să stimuleze investițiile în energie regenerabilă și în tehnologii cu emisii reduse de dioxid de carbon pentru a deveni o companie de „energie extinsă”.

Cu toate acestea, compania a declarat că va intensifica explorarea de noi resurse pentru a satisface cererea de hidrocarburi norvegiene în Europa.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: