Norvegia majorează rata dobânzilor pentru a doua oară în acest an și avertizează că vor urma și alte creșteri

Norges Bank Banca Centrala Norvegia Sursa foto: Norges Bank

Banca Norvegiei a majorat ratele dobânzilor pentru a doua oară în acest an, la 1,75%, și plănuiește o nouă creștere luna viitoare pentru a contracara ceea ce banca centrală a descris drept „presiuni persistente asupra prețurilor la nivel mondial”, scrie Financial Times.

Banca centrală a majorat joi rata dobânzii cu 0,5 puncte procentuale, după o măsură similară luată în iunie. Aceasta plănuiește o nouă majorare luna viitoare pentru a contracara inflația, care se situează în prezent la 6,8% – de peste trei ori mai mare decât ținta de 2% a băncii centrale.

„Este nevoie de o rată de politică monetară semnificativ mai mare pentru a atenua presiunile din economia norvegiană și pentru a reduce inflația spre ținta stabilită”, a declarat Ida Wolden Bache, guvernatorul Norges Bank.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Băncile centrale din întreaga lume au majorat ratele în mod agresiv ca răspuns la inflație, care a atins în prezent niveluri maxime de mai multe decenii în mai multe economii, ca urmare a unei creșteri bruște a costurilor globale ale alimentelor și energiei.

Norges Bank a avertizat că există posibilitatea unei încetiniri mai accentuate a creșterii globale, menționând că o creștere a ratelor dobânzilor și o inflație ridicată ar putea răci piața imobiliară și consumul gospodăriilor.

Mesajul mai agresiv al băncii centrale i-a determinat pe analiști să își modifice previziunile privind ratele dobânzilor.

Economiștii de la banca americană Goldman Sachs au crescut joi prognoza privind rapiditatea cu care Norges Bank va majora ratele în viitor, estimând că va majora dobânda de politică monetară cu un sfert de punct procentual la fiecare ședință până când aceasta va ajunge la 3% în martie 2023.

Totuși, spre deosebire de alte economii din America de Nord și Europa, este puțin probabil ca majorările de dobândă din Norvegia să declanșeze o recesiune.

Țara primește venituri record din petrol și gaze, în condițiile în care alte țări europene se îndreaptă către principalul producător de petrol din Europa de Vest pentru a umple golul creat de pierderea livrărilor rusești. Economia Norvegiei beneficiază, de asemenea, de intrările de la cel mai mare fond suveran de investiții din lume, în valoare de 1,2 miliarde de dolari.

Investitorii și-au redus așteptările cu privire la măsura în care Banca Centrală Europeană va majora ratele, mizând pe faptul că aceasta va face o pauză în ceea ce privește înăsprirea politicii sale, în condițiile în care zona euro se confruntă cu o recesiune în această iarnă, ca urmare a reducerii livrărilor de gaze rusești.

Rezerva Federală a fost și mai agresivă, majorând rata dobândii cu 0,75 puncte procentuale pentru a doua lună consecutiv în iulie. Procesele-verbale ale ședinței de stabilire a ratelor, publicate miercuri, au arătat că factorii de decizie politică au dorit să continue cu o înăsprire a politicii monetare.

Creșterea ratelor din SUA are, de asemenea, un impact asupra țărilor în curs de dezvoltare, deoarece multe mărfuri sunt evaluate în dolari pe piețele globale.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: