Nuclearelectrica cumpără scule, tuburi de presiune și alte anexe de jumătate de miliard de dolari de la canadieni. Le trebuie pentru retehnologizarea Reactorului 1 de la Cernavodă

Foto: Centrala nucleară de la Cernavodă (sursa: site-ul oficial)

Nuclearelectrica convoacă Adunarea Generală a Acționarilor pentru data de 7 decembrie, în București, unde , printre altele, pe ordinea de zi figurează “Aprobarea contractului având ca obiect “Furnizarea componentelor reactorului şi a sculelor de retubare necesare la retehnologizarea reactorului Unității 1 de la CNE Cernavodă”. Săptămâna trecută am aflat și că acest contract a fost atribuit deja, mai trebuie doar aprobarea AGA. Știm și beneficiarul, și dimensiunea lui. Astfel, potrivit comunicării Nuclearelectrica, contractul este evaluat la 750 de milioane de dolari canadieni (echivalentul a 545 milioane dolari americani) și va fi încheiat cu AtkinsRéalis (SNC-Lavalin Group), Candu Energy și Canadian Commercial Corporation (CCC), o corporație federală de stat.

Potrivit unor surse Nuclearelectrica, contractul ar viza cumpărarea unor componente de reactor și închirierea unor scule. Toate sunt din Canada, toate sunt extrem de specializate. „Este vorba de închirierea sculelor de demontare și remontare canale de combustibil Canada, unice în lume. De asemenea, ne trebuie noile tuburi de presiune și alte anexe”, au spus sursele.

AtkinsRéalis este licențiat exclusiv al portofoliului de proprietate intelectuală CANDU și s-a implicat ca lider în toate proiectele de prelungire a duratei de viață a reactoarelor CANDU de până acum la nivel global.

CANDU este o marcă înregistrată a Atomic Energy of Canada Limited, utilizată sub licență exclusivă de Candu Energy Inc., o filială a SNC-Lavalin Group Inc. care își desfășoară activitatea sub numele de AtkinsRéalis.

Nuclearelectrica va începe, peste doi ani, procesul de retehnologizare a U1 de la Cernavodă, proces ce va dura trei ani și va costa cel puțin 1,5 miliarde de euro.

Unitatea 1 CNE Cernavodă a intrat în exploatare comercială în anul 1996, are o capacitate instalată de 700 MWe, iar în cei 27 de ani de operare a livrat în Sistemul Energetic Național 138.388.129 MWh, la un factor de capacitate de peste 90%.

Foto: Centrala nucleară de la Cernavodă (sursa: site-ul oficial)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *