Oamenii de afaceri greci aşteaptă mai bine de jumătate de an rambursările de TVA

Redacția oct. 12, 2021 0 comentarii
Bugetul familiei, bani

Mai bine de jumătate de an trebuie să aştepte mii de oameni de afaceri din Grecia pentru a primi rambursările de TVA de la statul grec, potrivit unui raport al UE, scrie Capital.gr. Grecia, împreună cu Italia și Cipru, au cei mai mari timpi de rambursare a TVA, creând astfel mari probleme de lichiditate pentru companii, mai ales într-o perioadă deosebit de dificilă, cum este pandemia.

Datele se referă la 2020 și arată că Italia întârzie rambursările de TVA cu 62 de săptămâni, Cipru cu 43 și Grecia cu 31 de săptămâni. Dimpotrivă, dacă o companie întârzie să plătească TVA timp de 6 luni trebuie să plătească amenzi și majorări, existând întotdeauna şi amenințarea executării silite.

Conform raportului, o companie din UE are nevoie în medie de mai mult de 9 ore pentru a se conforma procedurilor (birocrației) referitoare la rambursarea TVA și mai mult de 17 săptămâni pentru a primi rambursarea TVA.

Italia și România sunt statele membre cu cel mai mare număr de ore necesare pentru conformarea la rambursările TVA (aproximativ 42 și respectiv 22 de ore). Italia, Cipru și Grecia înregistrează cel mai mare număr de săptămâni necesare pentru a primi rambursări de TVA (aproximativ 62, 43 și, respectiv, 31 de săptămâni). În plus, diferența dintre cea mai bună performanță a UE și cea mai proastă performanță a UE rămâne relativ mare. Acest lucru demonstrează nevoia unei agende ambițioase în acest domeniu la nivelul UE.

Evaziunea în domeniul TVA

Din studiu rezultă că evaziunea în domeniul TVA în Europa depășește 140 de miliarde de euro, însă, din cauza pandemiei, această sumă va trebui reexaminată și ar putea fi chiar mai mare. Nouă țări (Bulgaria, Cehia, Grecia, Italia, Lituania, Malta, Polonia, România și Slovacia) continuau să prezinte deficite de încasare de TVA peste media UE (11%) în 2020, iar Italia, Grecia, Lituania și România aveau pierderi de peste 25% din veniturile potențiale din TVA. Mai exact, în timp ce veniturile potențiale din TVA se ridică la 21 miliarde de euro, Grecia încasează aproximativ 15 miliarde de euro. Conform datelor, Grecia a avut cea mai slabă performanță din Zona Euro în 2020 și a doua cea mai slabă performanță din Europa, după România.

Unul dintre motivele pentru care instituțiile au insistat în ultimii ani asupra creșterii plafonului de scutire de la regimul TVA pentru companii, până la venituri brute de 25.000 de euro (faţă de 10.000 de euro astăzi) este tocmai cantitatea uriașă de evaziune fiscală înregistrată. Specialiştii susțin că acest lucru va reduce costurile administrative care apar atât pentru administrația fiscală, cât și pentru întreprinderile mici în ceea ce privește conformarea acestora din urmă și îndeplinirea obligațiilor lor faţă de regimul normal de TVA. De asemenea, odată cu creșterea plafonului de scutire, comparativ cu companiile mai mari, este favorizată competitivitatea întreprinderilor mici, deoarece acestea nu sunt obligate să perceapă TVA la livrările de bunuri și la serviciile pe care le prestează.

Sursa: Rador / Traducerea: Carolina Ciulu

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *