Oamenii de știință spun că Inteligența Artificială poate identifica viața extraterestră pe Marte 

Marte Sursa foto: Captură NASA

Oamenii de știință spun că noua lor metodă ar putea fi „revoluționară” pentru a determina dacă eșantioanele de pe Marte conțin dovezi de viață extraterestră. Inteligența artificială (AI) este folosită în zilele noastre în nenumărate scopuri – și în curând ar putea fi folosită și pentru a găsi dovezi de viață pe alte planete, scrie Euronews.com.

Oamenii de știință de la Carnegie Institution for Science din Washington DC, SUA, și de la alte centre de cercetare au salutat ceea ce ei numesc „Sfântul Graal al astrobiologiei”, care este o metodă de testare a dovezilor de viață trecută sau prezentă.

Aceștia susțin că testul lor, care utilizează metode bazate pe inteligența artificială, are o precizie de 90% în ceea ce privește distingerea mostrelor de viață din trecut și prezent de cele abiotice și ar putea fi folosit pentru a examina mostre colectate de pe alte planete.

O echipă de oameni de știință condusă de Robert Hazen de la Carnegie și Jim Cleaves de la Tokyo Institute of Technology (Tokyo Tech) a dezvăluit metoda lor de diferențiere a probelor biotice (referitoare la organisme vii) de cele abiotice (sterile).

Ei fac acest lucru cu ajutorul analizei prin cromatografie în fază gazoasă, care separă și identifică părțile componente ale unui eșantion.

Aceasta este urmată de spectrometria de masă, care determină greutatea moleculară a acestor componente. Utilizând date din analiza moleculară a 134 de probe abiotice sau biotice cunoscute, bogate în carbon, inteligența artificială a fost antrenată pentru a prezice originea unei noi probe.

Cercetătorii au descoperit că are o precizie de 90%, identificând cu succes mostre de ființe vii, cum ar fi cochilii, dinți, oase, insecte și frunze, lucruri legate de viața antică, cum ar fi cărbunele, petrolul și chihlimbarul, și mostre care nu au legătură cu viața biologică, cum ar fi substanțele chimice pure de laborator.

Publicându-și rezultatele în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, cercetătorii spun că testul lor este „un test simplu și fiabil pentru a detecta semne de viață trecută sau prezentă pe alte planete”.

„Această metodă analitică de rutină are potențialul de a revoluționa căutarea vieții extraterestre și de a ne aprofunda înțelegerea atât a originii, cât și a chimiei primelor forme de viață de pe Pământ”, a declarat Hazen.

O serie de țări și agenții spațiale au planificat misiuni pe Marte, cu scopul de a colecta și de a returna mostre pe Pământ.

Cea mai notabilă dintre acestea este Mars Sample Return Mission, un proiect comun al NASA și al Agenției Spațiale Europene (ESA).

Hazen a declarat că noua metodă de găsire a dovezilor de viață ar putea fi inclusă pe navele spațiale robotizate „pentru a căuta semne de viață înainte de a returna eșantioane pe Pământ”.

Sursa foto: Captură NASA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *