Până să scoatem noi gazele din Marea Neagră, turcii au început și producția în sectorul lor de mare, construiesc și terminal de export

offshore, sonda offshore, gaze marea neagra, neptun deep, platforma maritima sursa foto: Facebook/ OMV Petrom

Guvernul turc intenționează să accelereze eforturile de transformare a portului Filyos de la Marea Neagră, din nordul Turciei, într-un terminal major de export de gaze naturale, a declarat reporterilor ministrul Energiei, Alparslan Bayraktar, citat de Tass. „Portul Filyos a devenit de fapt baza pentru gaze naturale (transport și procesare – n.r.). Va fi un port important de export. Ministerul Transporturilor a făcut investiții substanțiale în acest scop”, a spus Bayraktar, citat de postul de televiziune A Haber.

Portul a fost deja legat de sistemele feroviare și rutiere naționale, a declarat ministrul turc al transporturilor Abdulkadir Uraloglu. „Portul Filyos este proiectul centrului logistic. Va putea deservi nave cargo de mare capacitate datorită danelor disponibile cu adâncimea de 14 și 19 metri. Capacitatea anuală va fi de 25 de milioane de tone metrice”, a adăugat el. Gazele din zăcămintele de gaze din Marea Neagră ale Turciei vin în acest port pentru procesare și injectare în sistemul național de distribuție a gazelor.

Producția de gaze din Marea Neagră a atins un volum zilnic de 2,7 milioane de metri cubi, a menționat Bayraktar.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Acesta este însă doar începutul. În următorii trei ani, producția va crește puternic, mai întâi la 10 milioane metri cubi, apoi la 40 de milioane metri cubi zilnic, pe măsură ce zăcămintele intrate în exploatare ajung la maturitate. La acel moment, Turcia va deveni forța dominantă a gazului la Marea Neagră și în regiune, având în vedere și că, la Istanbul, se va crea un hub și o bursă a gazului, împreună cu Rusia, gazoductul South Stream fiind noua rută a gazului de la Gazprom către Europa după ce conductele din Marea Nordului au fost indisponibilizate și prin Ucraina volumele tranzitate au scăzut drastic, până la doar 13 miliar de metri cubi anual.

Spre comparație, Petrom, care împreună cu Romgaz dețin perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, anunță că producția de gaz va începe în 2027. Ca să ajungă însă la producția maximă – 8 miliarde de metri cubi anual, mai trebuie să treacă încă trei ani, adică 2030. La acel moment, demult Turcia va “îneca” cu gaz piața regională.

Turcia a găsit după noi rezerve de gaz de peste 700 de miliarde de metri cubi în apele sale teritoriale din Marea Neagră. A început exploatarea lor înaintea noastră.

În prezent, noi exploatăm circa 2 miliarde de metri cubi de gaz anual în Marea Neagră. Un miliard este la Petrom, încă de dinainte de Revoluție existând această exploatare de apă de medie adâncime, iar un miliard vine de la BSOG, din deepwater, în perimetrul Midia, în producție de trei ani.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Erdogan nu sterpeleste case cu acte de proprietate falsificate de autoritatile statului si nu e mincinos precum sarlatanul Iohannis.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.