Panourile solare au devenit atât de ieftine încât în Olanda și Germania sunt folosite pentru a construi garduri de grădină, în condițiile în care costurile de instalare pe acoperișuri sunt foarte ridicate

panouri solare, fotovoltaice Sursa foto Pixabay

Panourile solare au devenit atât de ieftine încât sunt folosite pentru a construi garduri de grădină în Olanda și Germania, în condițiile în care o explozie a producției chinezești saturează piața globală, scrie Financial Times.

Panourile captează mai puțină lumină solară atunci când sunt folosite ca garduri decât pe acoperișuri, dar procesul economisește costurile ridicate ale forței de muncă și ale schelelor, potrivit analiștilor și postărilor de pe rețelele de socializare ale gospodăriilor care le-au instalat.

“Acesta este rezultatul faptului că panourile solare s-au ieftinit atât de mult încât le punem peste tot”, a declarat Jenny Chase, analist principal în domeniul solar la BloombergNEF. “Deoarece costul de instalare – manopera, schelele – reprezintă marea majoritate a costului de instalare a unui sistem PV [fotovoltaic] pe acoperiș, poate avea sens.”

“De ce să ridici un gard când poți să pui o grămadă de panouri solare, chiar dacă nu sunt aliniate exact la soare?”, spune Martin Brough, șeful departamentului de cercetare climatică de la BNP Paribas Exane. “În cazul în care panourile în sine sunt pur și simplu incredibil de ieftine, constrângerile devin costurile de instalare și locațiile . . se ajunge la un fel de mentalitate de bricolaj.”

Oferta de panouri solare la nivel mondial va ajunge la 1.100 gigawați până la sfârșitul acestui an, adică de trei ori mai mult decât previziunile actuale privind cererea, estimează Agenția Internațională pentru Energie. O supraproducție de producție în China conduce această tendință, a precizat aceasta.

În același timp, instalațiile au devenit mai scumpe, în principal din cauza creșterii costurilor forței de muncă, iar așteptarea pentru conectarea panourilor la rețelele electrice pune la încercare răbdarea industriei și a clienților. Problemele legate de capacitatea rețelelor afectează majoritatea țărilor și nu pot fi rezolvate ușor și rapid.

Longi Green Energy Technology, unul dintre cei mai mari producători de panouri din lume, a declarat recent că a concediat mii de muncitori din fabrică, deoarece oferta excedentară a determinat producătorii chinezi să se retragă.

În Europa, directorii din industrie avertizează asupra problemelor iminente pentru un sector care a fost afectat de pierderi de locuri de muncă, falimente și închideri în ultimele luni.

Comisia Europeană afirmă că se va angaja să “evalueze toate dovezile privind presupusele practici neloiale” și să îmbunătățească accesul producătorilor de panouri solare la fondurile UE, potrivit unui proiect de plan consultat de Financial Times și care urmează să fie semnat de miniștrii UE ai energiei și de grupurile industriale la 15 aprilie. Dar este puțin probabil ca acest lucru să satisfacă industria.

Alessandro Barin, directorul executiv al companiei italiene FuturaSun, care produce panouri în China pentru a le vinde în Europa, a declarat că lăzi de panouri au rămas nevândute în porturi și depozite chiar și după închiderea fabricii, când aceasta a prelungit închiderea pentru sărbătoarea Anului Nou Lunar la trei săptămâni, de la o pauză normală de o săptămână.
Un panou solar costa 11 cenți americani pe watt la sfârșitul lunii martie, adică doar jumătate din prețul înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit BloombergNEF, și se aștepta să scadă și mai mult într-o “cursă spre minim”, în timp ce producătorii concurează pentru a scăpa de excesul de ofertă.

Sub o “linie roșie” de 15 cenți pe watt, nu ar fi posibil ca firma să investească serios în producția europeană, a declarat Barin. “Nu vei face asta cu o marjă mică și nebună care nu va plăti nimic”.

Fără mai mult sprijin din partea UE, fabrica pe care Barin intenționează să o deschidă în apropiere de Veneția va fi mai degrabă un mic producător de “megawați” decât unul de “gigawați” semnificativ la nivel mondial, a spus el.

Consiliul european pentru producția de energie solară a avertizat în februarie că producătorii de panouri din Europa vor începe în curând să se închidă dacă nu se va oferi asistență de urgență.

Producătorul francez de panouri solare Systovi a declarat că este în căutarea de cumpărători, invocând “o accelerare bruscă a dumpingului chinezesc”. Compania franceză de energie EDF a declarat pentru FT că producătorul său de panouri solare Photowatt “se confruntă cu dificultăți în găsirea echilibrului economic”.

Această decizie vine după ce grupul REC din Norvegia și-a închis în noiembrie fabrica de producție de polisiliciu, o materie primă esențială pentru panourile solare, iar compania elvețiană Meyer Burger Technology a anunțat că va închide o fabrică de panouri solare din Germania, una dintre cele mai mari din Europa, și își va concentra eforturile pe SUA.

Chiar și în SUA, unde producătorii de componente pentru energie solară au acces la subvenții în cadrul Legii de reducere a inflației în valoare de 369 de miliarde de dolari, industria autohtonă este în declin.

Importurile din Asia de sud-est, de unde SUA își procură majoritatea panourilor solare, sunt vândute la preț redus față de cele fabricate în SUA, chiar și atunci când se iau în considerare tarifele vamale.

Acest lucru creează dificultăți pentru companii, inclusiv pentru Cubic PV, susținută de Bill Gates, care în februarie a renunțat la planurile de construire a unei fabrici de wafere de 8GW anunțate la scurt timp după ce Legea de combatare a inflației a fost promulgată în 2022, invocând o “prăbușire dramatică” a prețurilor.

“Atmosfera este sumbră … . Nu creează condițiile de succes pentru producătorii autohtoni, mai ales în această etapă fragilă de creștere timpurie”, a declarat Danielle Merfeld, director de tehnologie la Hanwha Q-Cells, unul dintre cei mai mari producători de componente solare din SUA.

Miercuri, vorbind la o fabrică de energie solară din Georgia, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a presat China să înceteze să mai inunde piața cu exporturi ieftine de tehnologii verzi.

Dar Sumant Sinha, directorul executiv al ReNew, un important furnizor indian de energie eoliană și solară, s-a plâns că ajutorul de stat acordat de SUA pentru energia solară pune în pericol ambițiile Indiei de a se prezenta ca producător de panouri solare cu costuri reduse și ca alternativă la dependența de importurile din China.

“Este această subvenție masivă cea mai bună investiție pentru întreaga lume? Nu este, dar se întâmplă pentru că SUA vor să creeze propriile locuri de muncă… la nivel global, schimbările climatice sunt ținute ostatice.”

Pentru unii observatori din industrie, precum și pentru susținătorii schimbărilor climatice, inclusiv pentru Agenția Internațională pentru Energie, problemele legate de supraofertă sunt o consecință a veștilor bune din boom-ul remarcabil al energiei solare, care a venit ca răspuns la criza de energie cauzată de întreruperea livrărilor de gaz rusesc din cauza războiului din Ucraina.

Creșterea bruscă a prețurilor la energie s-a dovedit a fi un stimulent pentru gospodării să instaleze panouri pentru a economisi pe facturi și pentru a vinde electricitate verde înapoi în rețea.

Ian Rippin, directorul executiv al MCS, care efectuează verificări de calitate pentru instalațiile solare din Marea Britanie, a declarat că suișurile și coborâșurile “solarcoaster” ale industriei au fost determinate de sprijinul guvernamental inconsecvent prin intermediul reducerilor sau al subvențiilor și de nestatornicia clienților casnici în ceea ce privește costul plății pentru instalare.

Sursa foto Pixabay

Comentarii

  1. Ioane, Ioane, ce subtil ne respui ca esti rusofil… :X

    Sa ni le dea noua, ca micsoram costurile de montaj maxim: le montam ca-n Bangladesh, fiecare pt. fiecare… Mai ceva ‘ca muschetarii lui Dumas…

    Acum, la cat gaz are Putin, ar trebui sa mai produca niste ingrasamant…daca nu se Fura…cum arata si Rusia…
    (sa nu confudam un popor cu un dictator) –fie-mi iertat !
    Si noua ne-a luat 50 de ani pana l-am impuscat pe Ceausescu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *