În fața pandemiei de coronavirus care a lovit economia mondială, Mișcarea întreprinderilor din Franța (Medef) pledează pentru un nou „Bretton Woods” care să redeseneze ordinea economică mondială, scrie Le Figaro.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Credem că este posibil să redefinim guvernanța mondială într-un nou Bretton Woods al secolului XXI pentru a răspunde la adevăratele mize ale timpului nostru”, a declarat Bernard Spitz, președinte Pôle international și Europe du Medef, în cadrul Forumului interreligios al G20 la Bologna, în nordul Italiei.
Trebuie „convinși liderii G20 să acționeze acum pentru o dezvoltare mai inclusivă și durabilă, pentru o lume mai bună”, a spus el, referindu-se la șefii de stat și de guvern din cele mai bogate 20 de țări din lume, care se vor reuni în 30 – 31 octombrie la Roma. „În 1944, viitorii învingători ai războiului s-au reunit la Bretton Woods pentru a planifica un sistem de guvernanță financiară mondială care să împiedice repetarea crizelor din anii 1920 și 1930”, a arătat Bernard Spitz. „Atunci nu s-a făcut nicio mențiune legată de dimensiunea socială. S-a plecat de la principiul că prosperitatea pentru unii va însemna, în timp, o prosperitate mai modestă pentru toți”, a continuat el.
Acum este necesară integrarea componentei sociale, spune Spitz, care a subliniat că „economia mondială nu poate fi inclusivă și durabilă dacă exclude o mare parte a populației de la beneficiile creșterii”.
„G20 italian nu va fi un summit de rutină. Va trebui să fie la înălțime” pentru a „aborda situația ,mondială”, estimează Bernard Spitz.
Localitatea americană Bretton Woods (New Hampshire) a dat numele unei carte internaționale adoptate în 22 iulie 1944 care a lansat o nouă ordine economică mondială după război, pentru a favoriza reconstrucția.