Patronatul francez Medef pledează pentru un nou acord Bretton Woods care să redeseneze ordinea economică mondială

Mount Washington Hotel, Bretton Woods

În fața pandemiei de coronavirus care a lovit economia mondială, Mișcarea întreprinderilor din Franța (Medef) pledează pentru un nou „Bretton Woods” care să redeseneze ordinea economică mondială, scrie Le Figaro.

„Credem că este posibil să redefinim guvernanța mondială într-un nou Bretton Woods al secolului XXI pentru a răspunde la adevăratele mize ale timpului nostru”, a declarat Bernard Spitz, președinte Pôle international și Europe du Medef, în cadrul Forumului interreligios al G20 la Bologna, în nordul Italiei.

Trebuie „convinși liderii G20 să acționeze acum pentru o dezvoltare mai inclusivă și durabilă, pentru o lume mai bună”, a spus el, referindu-se la șefii de stat și de guvern din cele mai bogate 20 de țări din lume, care se vor reuni în 30 – 31 octombrie la Roma. „În 1944, viitorii învingători ai războiului s-au reunit la Bretton Woods pentru a planifica un sistem de guvernanță financiară mondială care să împiedice repetarea crizelor din anii 1920 și 1930”, a arătat Bernard Spitz. „Atunci nu s-a făcut nicio mențiune legată de dimensiunea socială. S-a plecat de la principiul că prosperitatea pentru unii va însemna, în timp, o prosperitate mai modestă pentru toți”, a continuat el.

Acum este necesară integrarea componentei sociale, spune Spitz, care a subliniat că „economia mondială nu poate fi inclusivă și durabilă dacă exclude o mare parte a populației de la beneficiile creșterii”.

„G20 italian nu va fi un summit de rutină. Va trebui să fie la înălțime” pentru a „aborda situația ,mondială”, estimează Bernard Spitz.

Localitatea americană Bretton Woods (New Hampshire) a dat numele unei carte internaționale adoptate în 22 iulie 1944 care a lansat o nouă ordine economică mondială după război, pentru a favoriza reconstrucția.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *